Latest News

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Πύραυλος εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής στο νέο διαστημικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Μια εταιρεία πυραυλικής τεχνολογίας δεσμεύτηκε να επανέλθει στις κανονικές της δραστηριότητες «το συντομότερο δυνατό» μετά από μια έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής στο νέο διαστημικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου...στις Σέτλαντ.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Rocket Factory Augsburg (RFA), η οποία ελπίζει να πραγματοποιήσει την πρώτη κάθετη εκτόξευση πυραύλου από το Ηνωμένο Βασίλειο σε τροχιά.

Η δοκιμή με εννέα κινητήρες, η οποία έγινε τη Δευτέρα στο διαστημικό κέντρο SaxaVord στο νησί Unst, ήταν μία από τις δοκιμές που έπρεπε να γίνουν πριν την εκτόξευση.

Η RFA ανέφερε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. «Η πλατφόρμα εκτόξευσης έχει διασωθεί και είναι ασφαλής, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οποιοσδήποτε άμεσος κίνδυνος έχει εξαλειφθεί». Η RFA, με έδρα το Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, δήλωσε ότι συνεργάζεται με το διαστημικό κέντρο και τις αρχές για να βρεθεί η αιτία της αποτυχίας.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Αναπτύσσουμε με επαναληπτικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές δοκιμές. Αυτή είναι μέρος της φιλοσοφίας μας και γνωρίζαμε τους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν την προσέγγιση. Στόχος μας είναι να επανέλθουμε στις κανονικές δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό».

Η έκρηξη συνέβη τρεις μήνες μετά την πρώτη δοκιμή πυραύλου στον χώρο, η οποία είχε χαρακτηριστεί επιτυχής. Στη συγκεκριμένη δοκιμή, η RFA εκτόξευσε τους κινητήρες για οκτώ δευτερόλεπτα πριν τους διακόψει.

Το νησί Unst, με περίπου 650 κατοίκους, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο των Βρετανικών Νήσων και ήταν ένα από τα πρώτα οχυρά των Βίκινγκ στον Βόρειο Ατλαντικό. Η τοποθεσία του επιτρέπει στους πυραύλους που εκτοξεύονται από εκεί να μην περνούν πάνω από κατοικημένες περιοχές, σε αντίθεση με άλλες τοποθεσίες εκτόξευσης που απαιτούν ελιγμούς, περιορίζοντας το βάρος του φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν.

Πέρυσι, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) έδωσε άδεια για τις πρώτες εκτοξεύσεις πυραύλων από το νησί, επιτρέποντας την εκτόξευση έως και 30 δορυφόρων και άλλων φορτίων σε εμπορικά πολύτιμες πολικές και ηλιοσύγχρονες τροχιές, οι οποίες είναι σε υψηλή ζήτηση από τους δορυφορικούς φορείς για επικοινωνίες και παρατήρηση της Γης.