Latest News

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Νέος διεθνής διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Ελλάδα, η χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» -


Με ένα άρθρο καταπέλτη το Politico επαναφέρει στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα – και αμαυρώνουν τη διεθνή της εικόνα – γύρω από θέματα... δικαιοσύνης.

Τα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο και οι υποκλοπές είναι οι τρεις υποθέσεις που αναδεικνύει το Politico, γράφοντας ότι «οι συγκαλύψεις, οι λανθασμένες έρευνες και το γενικό αίσθημα ατιμωρησίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι ξεφτίζει».

Και συνεχίζει με αιχμηρό τρόπο: «Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, προσθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι».

Και προσθέτει: «Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, ανεξάρτητος αξιωματούχος που εξετάζει την κακοδιοίκηση του κράτους. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που ‘‘θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτική ηγεσία’’».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές δομές της τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτά σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο σκοτώθηκαν 57 και ένα ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες που θεωρείται ότι πνίγηκαν.

Το άλλο είναι ένα εκτεταμένο σκάνδαλο spyware που έχει εμπλακεί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την περασμένη εβδομάδα, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα.

Μεμονωμένα, αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των ατυχών περιστατικών που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Αλλά ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα αλλά θόλωσαν τα νερά».

Και προσθέτει με νόημα:

«Δίνοντας μια παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη και εξουδετέρωση μελών ανεξάρτητων Αρχών», είπε στο Politico ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος καλύπτει την Ελλάδα για τους “Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα” (RSF), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υπερασπίζεται την ελευθρία του Τύπου.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, καθώς οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει κάτι το συνηθισμένο, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, καταγγέλλονται πολλές επαναπροωθήσεις (pushbacks) μεταναστών, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό απειλή».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.