Latest News

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Ναυάγιο στη Σικελία: Και ο πρόεδρος της Morgan Stanley International μεταξύ των αγνοουμένων (ΒΙΝΤΕΟ)


 Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σικελία, καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς και των υπόλοιπων αγνοουμένων από το ναυάγιο του γιοτ στο οποίο επέβαιναν συνεχίζονται. Το πολυτελές ιστιοφόρο, μήκους 56 μέτρων και υπό βρετανική σημαία, βυθίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 19 Αυγούστου, με 22 επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της... ιταλικής ακτοφυλακής.

Ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, είναι μεταξύ των αγνοουμένων μετά το ναυάγιο του σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς, στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, κατά τη διάρκεια έντονης καταιγίδας, σύμφωνα με δηλώσεις Ιταλού αξιωματούχου.

Ο Σαλβατόρε Κοτσίνα, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στη Σικελία, ανέφερε ότι ο Μπλούμερ και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο, που εργάζεται στην Clifford Chance, είναι ανάμεσα στους έξι αγνοουμένους. Ανάμεσά τους βρίσκονται επίσης ο Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα.

Τα νέα αυτά αποκαλύπτονται λίγο μετά την είδηση του θανάτου του Στίβεν Τσάμπερλεν, πρώην αντιπροέδρου οικονομικών της Autonomy και συγκατηγορούμενου του Λιντς σε δίκη στις ΗΠΑ, που σχετιζόταν με την πώληση της εταιρείας στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τσάμπερλεν πέθανε το Σάββατο στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Ο Μάικ Λιντς, που είχε χαρακτηριστεί ως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», πέρασε την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να υπερασπιστεί το όνομά του από κατηγορίες για απάτη. Αθωώθηκε τον Ιούνιο στο Σαν Φρανσίσκο, μετά από πάνω από ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμού.

Το ιστιοφόρο «Bayesian», μήκους 56 μέτρων και υπό βρετανική σημαία, μετέφερε 22 άτομα και ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι του Πορτικέλο, όταν χτυπήθηκε από υδροστρόβιλο τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Αρχικά, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του σεφ του σκάφους, ενώ οι αγνοούμενοι περιλαμβάνουν άτομα με βρετανική, αμερικανική και καναδική υπηκοότητα. Από τα 22 άτομα, 15 διασώθηκαν, ανάμεσά τους η σύζυγος του Λιντς, Άντζελα Μπακάρες, που είναι και η ιδιοκτήτρια του σκάφους, καθώς και ένα κοριτσάκι ενός έτους.

Οι επιζώντες ανέφεραν ότι το ταξίδι είχε διοργανωθεί από τον Λιντς για τους συνεργάτες του. Εκπρόσωπος του Λιντς αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν.

Τη Δευτέρα, δύτες προσπαθούσαν να φτάσουν στο βυθισμένο σκάφος, το οποίο βρέθηκε σε βάθος 49 μέτρων. Το σκάφος είχε πλήρωμα 10 ατόμων και 12 επιβάτες.

«Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί. Η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό», δήλωσε αξιωματούχος της ακτοφυλακής του Παλέρμο. Ο καπετάνιος ενός παραπλέοντος σκάφους δήλωσε ότι όταν οι άνεμοι εντάθηκαν, ενεργοποίησε τη μηχανή για να διατηρήσει τον έλεγχο και να αποφύγει τη σύγκρουση με το «Bayesian», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο κοντά του.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν εξαιρετικά δύσκολες τις τελευταίες ημέρες, με καταιγίδες και ισχυρές βροχοπτώσεις να πλήττουν την Ιταλία, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες από το ναυάγιο. Η Σάρλοτ, μια 35χρονη Βρετανίδα που επέβαινε στο γιοτ με τον σύζυγό της και φίλους, περιέγραψε πώς έχασε για λίγο την κόρη της όταν βρέθηκαν στο νερό, πριν καταφέρει να την αρπάξει ξανά στην αγκαλιά της. Ευτυχώς, η σωσίβια λέμβος άνοιξε εγκαίρως, επιτρέποντας σε 11 άτομα να σωθούν.

Ο καπετάνιος ενός άλλου σκάφους που βρισκόταν κοντά στο σημείο περιέγραψε πώς κατάφερε να κρατήσει το πλοίο του σταθερό κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, αποφεύγοντας μια σύγκρουση με το ιστιοφόρο. Ωστόσο, μετά το πέρας της καταιγίδας, παρατήρησε ότι το γιοτ είχε εξαφανιστεί. Αργότερα, το πλήρωμά του βρήκε ορισμένους από τους επιζώντες σε μια σωσίβια λέμβο, μεταξύ αυτών τρεις σοβαρά τραυματισμένους και ένα μικρό μωρό.