Latest News

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν απορρίπτει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, «στερούνται πολιτικής λογικής»

 


Την ώρα που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να δράσει… πυροσβεστικά, ενόψει των αντιποίνων στο Ισραήλ που ετοιμάζει το Ιράν, η Τεχεράνη απορρίπτει τις εκκλήσεις χωρών της Ευρώπης για... «αυτοσυγκράτηση».

Συγκεκριμένα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ, που έγιναν από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «στερούνται πολιτικής λογικής και αντιφάσκουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου». Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν δήλωση με την οποία καλούν το Ιράν και τους συμμάχους του να απέχουν από επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού αρχηγού της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της, η Χαμάς και η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ (η οποία δέχθηκε επίσης πλήγμα από το Ισραήλ, καθώς σκοτώθηκε στρατιωτικός ηγέτης της από βομβαρδισμό στη Βηρυτό), έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Η ισραηλινή κυβέρνηση επισήμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. «Χωρίς καμιά ένσταση για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. Ισραήλ), η δήλωση των τριών χωρών αδιάντροπα ζητάει από το Ιράν να μην απαντήσει σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του και της εδαφικής ακεραιότητάς του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Ο Καναανί υπογράμμισε πως η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Ισραήλ και κάλεσε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «να υψώσουν μια και καλή το ανάστημά τους εναντίον του πολέμου στη Γάζα και του πολεμοχαρούς Ισραήλ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν ετοιμάζεται μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ και ότι η επίθεση αυτή θα είναι σφοδρή, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυριάρχησε στην Τεχεράνη η «σκληρή» γραμμή των Φρουρών της Επανάστασης και όχι του μετριοπαθούς προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε προτείνει πιο στοχευμένα χτυπήματα.