Latest News

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ιταλία: Η «δεύτερη ζωή» του μεγιστάνα δύο μήνες πριν από το ναυάγιο – Σε τροχαίο ενεπλάκη συγκατηγορούμενός του σε δίκη για απάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δακρυσμένος ο Μάικ Λιντς, ο οποίος αγνοείται στην Ιταλία, μετά το ναυάγιο του πολυτελούς ιστιοφόρου του, επέστρεψε στη Βρετανία ως ελεύθερος άνθρωπος μετά την αθώωσή του από τις κατηγορίες για απάτη που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε 25 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ. Αυτόν και τον συγκατηγορούμενο του... Στίβεν Τσάμπερλεν.


Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», μίλησε για τη «δεύτερη ζωή» του, αφού τελικά κέρδισε μετά από 13 χρόνια, μία δίκη για απάτη, όταν πούλησε την εταιρεία του «Autonomy», αξίας 8,3 δισεκατομμυρίων λιρών στην αμερικανική εταιρεία Hewlett-Packard. Το ποσό θεωρήθηκε διογκωμένο και άρχισαν οι δικαστικές αγώνες για πάτη.

Η δίκη τελείωσε τον Ιούνιο, και ο Λιντς επέστρεψε και μίλησε για την «δεύτερη ζωή» που είχε πλέον την ευκαιρία να κάνει. Ωστόσο, αντί για την δεύτερη ζωή, ήρθε η τραγωδία και μάλιστα πολύ σύντομα μετά τη στιγμή του θριάμβου του, με τον 59χρονο να πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των επιβατών που παγιδεύτηκαν στο πολυτελές γιοτ του, το Bayesian, το οποίο βυθίστηκε σήμερα το πρωί στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας.

Το σπίτι του Λιντς
Το σπίτι του Λιντς

Ο Λιντς θεωρείται από τους πλουσιότερους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου και η περιουσία του εκτιμάται σε 852 εκατομμύρια στερλίνες. Ο ίδιος επισήμως είναι αγνοούμενος, ενώ η σύζυγός του – Angela Bacares – έχει διασωθεί. Αγνοούμενη θεωρείται και η μία κόρη του, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.


Πατέρας δύο παιδιών, είχε μιλήσει για την «απερίγραπτη» ανακούφισή του που αθωώθηκε και τη χαρά του που επέστρεψε στη Βρετανία, ενώ έστειλε μήνυμα σε έναν φίλο του λέγοντας ότι είναι «τόσο υπέροχο να βρίσκομαι σπίτι». Μίλησε επίσης για τη χαρά του που μπορεί να περάσει χρόνο με τις δύο κόρες του, 21 και 18 ετών, και τα έξι σκυλιά τους.

Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, είπε στους Times: «Έπρεπε να αποχαιρετήσω τα πάντα και τους πάντες, γιατί δεν ήξερα αν θα επέστρεφα ποτέ.
Ο Λιντς αποκάλυψε ότι φοβόταν πως θα πέθαινε στη φυλακή αν κρινόταν ένοχος – λέγοντας ότι λόγω ιατρικών προβλημάτων ένιωθε ότι θα ήταν «δύσκολο να επιβιώσει» από την παραμονή του πίσω από τα κάγκελα.

Πρόσθεσε: «Αν αυτό είχε πάει στραβά, θα ήταν το τέλος της ζωής μου όπως την ήξερα με κάθε έννοια. Είναι παράξενο, αλλά τώρα έχεις μια δεύτερη ζωή – το ερώτημα είναι, τι θέλεις να κάνεις με αυτή;’

Η τύχη του Τσάμπερλεν

Ο Στίβεν Τσάμπερλεν, ο συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς στη δίκη που έγινε στις ΗΠΑ για την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στη Hewlett-Packard, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα το Σάββατο, δύο ημέρες πριν από το ναυάγιο, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.
Ο Τσάμπερλεν, ο πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της εταιρείας Autonomy, της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Λιντς, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το πρωί του Σαββάτου στο Κέμπριτζσαϊρ. Είναι στην εντατική και οι γιατροί τον έχουν βάλει σε μηχανική υποστήριξη, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

Ο Τσάρμπερλεν αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με το πρώην αφεντικό του. Δικάστηκαν και οι δύο για απάτη και συνωμοσία, αφού υποτίθεται ότι φούσκωσαν τεχνητά την αξία της εταιρείας πριν από την πώλησή της το 2011. Και οι δύο απαλλάχθηκαν τον Ιούνιο και από τις 15 κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

Αφού αποχώρησε από την Autonomy το 2012 ο Τσάμπερλεν εργάστηκε στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και, εθελοντικά, ως οικονομικός διευθυντής για την ποδοσφαιρική ομάδα Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Η αστυνομία του Κέμπριτζσαϊρ απηύθυνε έκκληση για τυχόν αυτόπτες μάρτυρες μετά την παράσυρση ενός πεζού από αυτοκίνητο στην οδό Νιουμάρκετ του Στρέδαμ. Το Σάββατο, η αστυνομία ανέφερε ότι ο πεζός, ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και φέρει σοβαρά τραύματα ενώ σήμερα ένας εκπρόσωπός της είπε ότι δεν έχει κάποια νεότερη πληροφορία για την κατάσταση του τραυματία.