Ξεκίνησαν οι πρώτες παγκοσμίως κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, με την πρώτη χορήγηση σε ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και αναπτυγμένο από την BioNTech, στοχεύει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), την πιο κοινή μορφή... της νόσου.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλές για όσους έχουν προχωρημένα στάδια της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί.
Το νέο αυτό εμβόλιο, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, όπως τα εμβόλια για τον Covid-19, σχεδιάστηκε για να δίνει εντολές στο σώμα να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αποτρέπει την επανεμφάνισή τους. Οι κλινικές δοκιμές φάσης 1 ξεκίνησαν σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε την Τρίτη σε έναν ασθενή σε μία από τις έξι ερευνητικές τοποθεσίες. Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς, από πρώιμο στάδιο πριν από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία έως και σε προχωρημένο ή υποτροπιάζον στάδιο, θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, με περίπου 20 εξ αυτών να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ιατρικός ογκολόγος στο University College London, που ηγείται της μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Μπαίνουμε σε μια πολύ συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών με βάση την ανοσοθεραπεία mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί την επόμενη μεγάλη φάση της αντικαρκινικής θεραπείας».
Ο Janusz Racz, 67 ετών, από το Λονδίνο, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαγνώστηκε τον Μάιο και ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λίγο μετά. Ως επιστήμονας με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι το επάγγελμά του τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στη δοκιμή: «Η πρόοδος της επιστήμης, ειδικά στην ιατρική, βασίζεται στη συμμετοχή των ανθρώπων σε τέτοιες έρευνες».
Ο καθηγητής Lee εξέφρασε την ελπίδα του ότι η προσθήκη αυτής της νέας θεραπείας θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου, λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία, θα βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης».
Οι κλινικές δοκιμές προγραμματίζεται να προχωρήσουν σε φάσεις 2 και 3, με την ελπίδα να καταστεί η θεραπεία αυτή στάνταρ φροντίδα σε παγκόσμιο επίπεδο, σώζοντας χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Ο υπουργός επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου, Lord Vallance, επαίνεσε την έναρξη των δοκιμών του εμβολίου, τονίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Ο Racz, αφού ολοκληρώσει τη θεραπεία του, ελπίζει να επιστρέψει στο τρέξιμο και να επιτύχει τον δια βίου στόχο του: να ολοκληρώσει τον Μαραθώνιο του Λονδίνου.