Latest News

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία (ΧΑΡΤΗΣ)

 


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Βόρειο Ιόνιο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και πιθανώς στα βόρεια τμήματα... της Θεσσαλίας. 

Η πρόγνωση αναφέρει αυξημένη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε στις 19 Αυγούστου 2024, στις 1000 UTC, επικαιροποιείται ως εξής:

Την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, συνοδευόμενες τοπικά από αυξημένη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    α. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο (ιδιαίτερα στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο.

    β. Από το πρωί στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και πιθανώς στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, παρακαλούμε να παρακολουθείτε τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Οι προγνώσεις θα επικαιροποιούνται ανά δωδεκάωρο.

Meteo: Πάνω από 31.000 κεραυνοί -Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην επικράτεια

Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας τη Δευτέρα (19/8). Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / ΕΜΥ, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 19:00, περίπου, καταγράφηκε στους Παξούς και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τη συγκεκριμένη ώρα.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς MTG-I1 φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνουμε, επεξεργαζόμαστε και οπτικοποιούμε τα δεδομένα αυτά, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων. Στη σχετική εικόνα παρουσιάζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτήν, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βελτίωση αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στη Θράκη έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμαία στα Δωδεκάνησα δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως έως 35 βαθμούς Κελσίου.