Latest News

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αφγανή Κίμια Γιουσόφι έστειλε μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών


 Η 28χρονη Αφγανή αθλήτρια Κίμια Γιουσόφι αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρέχοντας στα 100μ., χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Όμως, ο σκοπός της επετεύχθη, αφού δεν πήγε στο Παρίσι για να διακριθεί αλλά για να στείλει στους Ταλιμπάν ένα ισχυρό μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η σπρίντερ των 100 μέτρων μετά το τέλος του αγώνα την Παρασκευή στο Σταντ ντε Φρανς (Stade de France) κράτησε στα χέρια της ένα μικρό κομμάτι χαρτί που έγραφε στα αγγλικά: «Εκπαίδευση» γραμμένο με μαύρο χρώμα. «Αθλητισμός» από κάτω σε πράσινο χρώμα. Με κόκκινο, το τρίτο χρώμα της σημαίας του Αφγανιστάν, «τα δικαιώματα μας».Τρεις λέξεις με τις οποίες η αθλήτρια από το Αφγανιστάν έστειλε μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, που από όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, δεν έχουν δικαίωμα στα αυτονόητα, όπως στην  εκπαίδευση ή στην εργασία.

«Μάχομαι για μια χώρα που κατέλαβαν οι τρομοκράτες. Αν κάποιος εισβάλει μέσα στο σπίτι σου, λες, εντάξει, βγες έξω αυτό είναι το σπίτι μου. Πώς θα πρέπει να αισθάνομαι;  Αυτοί πήραν τη γη μου. Κανείς στο Αφγανιστάν δεν τους αναγνωρίζει ως κυβέρνηση. Κανείς. Αυτοί δεν μπορούν να μιλήσουν. Εγώ μπορώ να μιλήσω», δήλωσε η Αφγανή αθλήτρια μετά τον αγώνα της.


Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν έχουν περιοριστεί δραματικά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Από το 2021 οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν κλείσει τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις νεαρές μαθήτριες, απαγόρευσαν τη φοίτηση των γυναικών στα πανεπιστήμια, την εργασία στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, περιόρισαν τα ταξίδια για τις γυναίκες, αν δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα - μέλος της οικογένειάς τους και απαγόρευσαν στις γυναίκες την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πάρκα και τα γυμναστήρια.

Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα,  η «αστυνομία ηθών» που δημιούργησε το καθεστώς των Ταλιμπάν έχει στοχοποιήσει τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας.

Η Γιουσόφι ήταν σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Η 28χρονη Γιουσόφι είναι η μοναδική αθλήτρια του στίβου από το Αφγανιστάν, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το Αφγανιστάν εκπροσωπείται στους Αγώνες από μια αντιπροσωπεία τριών αθλητών και τριών αθλητριών, μια εκπροσώπηση που συμβολίζει την ισότητα των δύο φύλων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει απαγορεύσει να παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αξιωματούχοι των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, τόσο ο επικεφαλής της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής του Αφγανιστάν όσο και ο γενικός γραμματέας της, βρίσκονται επί του παρόντος στην εξορία.


Η Γιουσόφι γεννήθηκε στο Ιράν, όπου οι γονείς της είχαν καταφύγει, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν για πρώτη φορά την εξουσία στο Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι το 2001. Το 2016 η αθλήτρια επέστρεψε στη χώρα της και την εκπροσώπησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ενώ ήταν σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, εγκατέλειψε την πατρίδα της και εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Ιράν για να αποφύγει τις διώξεις. Το 2022 η Γιουσόφι πήγε στην Αυστραλία για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με προπονητή τον Τζον Κουίν από το Σίδνεϊ.

«Θεωρώ πως η Κίμια είναι έμπνευση για τις γυναίκες και την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο. Έχει το σθένος να έχει φωνή και να μιλάει. Και να υπερασπίζεται την άποψή της. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να κατακτήσουν το Χρυσό, το Ασημένιο, το Χάλκινο, άλλοι θέλουν να υπερασπιστούν την άποψή τους», δήλωσε ο Κουίν στο CNN.