Ενδιαφέρουσες από στρατηγικής άποψης είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Κουρσκ, καθώς συνεχίζεται η ουκρανική εισβολή σε ρωσικά εδάφη, την ώρα που το Κίεβο επιχειρεί να εξηγήσει τους στόχους αυτής... της επίθεσης.
Για την ώρα η Ρωσία, η οποία μοιάζει αδύναμη να αποκρούσει την επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία χτύπησε και κατέστρεψε την Κυριακή μια τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στο Κουρσκ, μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσης από έναν εκπρόσωπο της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολόβιοφ.
Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε την Κυριακή ότι η ουκρανική αεροπορία δύναμη κατέστρεψε άλλη μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, περιορίζοντας την ικανότητα τροφοδοσίας ρωσικής ομάδας που προσπαθεί να αποκρούσει την ουκρανική προέλαση. Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι Ρώσοι πεζοναύτες αιχμαλώτισαν ομάδα 19 Ουκρανών στρατιωτών στην περιφέρεια Κουρσκ, χαρακτηρίζοντας τους Ουκρανούς «δολιοφθορείς». Το RIA δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει σύμφωνα με αυτό τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.
Μήνυμα στη Δύση
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας μοιάζουν να έχουν εκπλαγεί από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι δυνάμεις του Κιέβου κατά την επιχείρησή τους σε ρωσικό έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν δηλώσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να περιμένει άλλο ένα χρόνο πριν ξεκινήσει νέα αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η εκτίμηση αυτή βασιζόταν σε καθυστερήσεις στη δυτική υποστήριξη, ιδίως στην καθυστέρησης της έγκρισης της στρατιωτικής βοήθειας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σαρώνοντας τις ρωσικές δυνάμεις και αναγκάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσπάσει ορισμένα στρατεύματα από την Ουκρανία. Μετά από μήνες ανελέητων ρωσικών επιθέσεων στο ουκρανικό έδαφος, φαινόταν ότι η Ουκρανία θα υποχρεωνόταν σε μια αργή υποχώρηση στα ανατολικά της χώρας. Αλλά η νέα ώθηση στο Κουρσκ μπορεί να χρησιμεύσει ως μια υπενθύμιση στους συμμάχους της ότι η έκβαση του πολέμου δεν είναι δεδομένη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, τις οποίες η Ουκρανία γνωρίζει πολύ καλά, καθώς σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, υπάρχει σοβαρή απειλή ότι θα περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τον πρώην πρόεδρο να λέει τον Ιούνιο ότι θα το «διευθετήσει» αμέσως. Ως εκ τούτου, το Κίεβο πιθανότατα προσπαθεί να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή θέση σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
«Από πολιτική άποψη, ο σκοπός της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί μοχλός πίεσης πριν από πιθανές διαπραγματεύσεις», έγραψε στον Guardian ο Τζακ Γουάτλινγκ, ανώτερος ερευνητής για τον Χερσαίο Πόλεμο στο Royal United Services Institute. «Η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αν χρειαστεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, θα έχει πράγματα που η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει με παραχωρήσεις», πρόσθεσε. «Ο ουκρανικός στρατός, επομένως, πρέπει να καταλάβει και να κρατήσει ένα σημαντικό κομμάτι ρωσικής γης για τη διάρκεια των πιθανών διαπραγματεύσεων».
Η νέα στρατηγική της Ουκρανίας αναδεικνύει την ικανότητά της να εκτελεί σύνθετες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ποικίλο στρατιωτικό υλικό, ενισχύοντας τη θέση της στο πεδίο της μάχης, καθώς αποδεικνύουν ότι μπορεί να διαμορφώσει τη σύρραξη. Βέβαια, αυτό που οι αναλυτές επισημαίνουν είναι ότι παραμένει άγνωστο για πόσο διάστημα μπορεί να διατηρήσει μια τέτοια επιχείρηση. Η ικανότητα να διατηρεί το momentum εξαρτάται από τη συνεχή ενίσχυση των δυνάμεών της, κάτι που παραμένει αβέβαιο.
Ωστόσο, η εισβολή στη Ρωσία ίσως προκαλέσει αλλαγή στην πολιτική της Δύσης, η οποία ως σήμερα ήταν πολύ επιφυλακτική στο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει της Ρωσία. Τώρα αρκετές χώρες έχουν στηρίξει την απόφαση του Κιέβου να εισβάλλει στο Κουρσκ – συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας που πάντα έμοιαζε διστακτική σε κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχας. «Η Ουκρανία, βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι το δικαίωμα αυτό δεν περιορίζεται στο έδαφός της.
Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) εκτίμησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθούν πιθανά αποτελέσματα ή ακόμα και η επιχειρησιακή σημασία της ουκρανικής εισβολής στην Ρωσία. Ωστόσο, προσέθεσε ότι, λόγω της κλίμακας του πολέμου, η προώθηση στο Κουρσκ και η ρωσική προέλαση στα ανατολικά της Ουκρανίας πιθανών δεν είναι αποφασιστικές επιχειρήσεις που θα βαρύνουν στη νίκη ή την ήττα.