Latest News

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να αποκαλύπτετε ποτέ για τη σχέση σας


 Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν τις συντροφικές τους σχέσεις. Η υπερβολική αποκάλυψη λεπτομερειών για τις σχέσεις μπορεί να.... τις βλάψουν.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ενώ είναι υγιές οι άνθρωποι να μιλούν για τη σχέση τους σε άλλους, υπάρχουν ορισμένοι τομείς της σχέσης που πρέπει να προστατεύονται.

Τα 7 πράγματα που δεν πρέπει να αποκαλύπτετε ποτέ για τη σχέση σας

  • Τις ιδιαιτερότητες του συντρόφου
  • Διαφωνίες και καυγάδες
  • Το παρελθόν του συντρόφου
  • Οικονομικά θέματα
  • Προσωπικές λεπτομέρειες
  • Τις ανασφάλειες του συντρόφου σας
  • Τα σχέδια για το μέλλον

Τις ιδιαιτερότητες του συντρόφου

Όλοι έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες, παραξενιές, πράγματα που μπορεί να μοιάζουν περίεργα στους άλλους. Στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης, οι ιδιαιτερότητες των συντρόφων αποκαλύπτονται σε κλίμα εγγύτητας και συναισθηματικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την ψυχολογία, κάθε ιδιαιτερότητα πρέπει να παραμένει αυστηρά ιδιωτική.

Είναι κάτι που αφορά μόνο τους συντρόφους και πρέπει να προστατεύεται. Η αποκάλυψη λεπτομερειών που αφορούν ένα ζευγάρι, μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις αφού οι τρίτοι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται ή που μπορεί να αποδίδονται αυτές. Σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της σχέσης και του συντρόφου σας.

Διαφωνίες και καυγάδες

Οι διαφωνίες και οι καυγάδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες όταν δύο άνθρωποι προσπαθούν να εναρμονίσουν τις ζωές τους. Ακόμη και στην ένταση του θυμού, μην αποκαλύψετε τις συγκρούσεις σας σε τρίτους. Το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να περιπλέξετε τα πράγματα. Δηλαδή θα κάνετε το πρόσωπο στο οποίο έχετε μιλήσει αρνητικά για τον σύντροφό σας, να τον βλέπει διαφορετικά, να διαμορφώσει άλλη άποψη με βάση αυτό το περιστατικό, να δίνει συμβουλές χωρίς να το ζητήσετε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την μεταξύ σας σχέση. Κάθε διαφωνία που έχετε με τον σύντροφό σας, πρέπει να μένει αποκλειστικά ανάμεσα σε εσάς τους δύο, ή αν τα πράγματα δυσκολέψουν, να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Το παρελθόν του συντρόφου

Είναι αρκετά συνηθισμένο, σε μία συντροφική σχέση, οι σύντροφοι να μοιράζονται πράγματα και εμπειρίες από το παρελθόν. Η εμπιστοσύνη και η άνεση να ανοιχτούν, αποκαλύπτοντας πτυχές του παρελθόντος, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τον δεσμό ανάμεσα στους συντρόφους. Το παρελθόν του συντρόφου δεν πρέπει ποτέ να γίνεται θέμα συζήτησης με τρίτους.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν μιλάμε σε τρίτους για τις εμπειρίες κάποιου άλλου, κατά κανόνα, οι πληροφορίες που μεταφέρουμε, αλλοιώνονται ή διαστρεβλώνονται. Οι προκαταλήψεις των ανθρώπων και τα προσωπικά φίλτρα αντίληψης του καθενός μπορεί να δώσουν εντελώς διαφορετική μορφή στην ιστορία, δημιουργώντας παρανοήσεις.

Αν μιλήσετε σε τρίτους για το παρελθόν του συντρόφου σας, παραβιάζετε την εμπιστοσύνη που σας έχει δείξει και την ιδιωτικότητά του. Πρέπει να αποδέχεστε και να σέβεστε το γεγονός ότι το παρελθόν του συντρόφου σας, αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και είναι δική του απόφαση αν θα μιλήσει γι’ αυτό σε τρίτους.

Οικονομικά θέματα

Τα οικονομικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Είτε πρόκειται για τα κοινά σας έξοδα, για τον μισθό που παίρνει ο καθένας σας ή τα οικονομικά σας προβλήματα, ζητήματα οικονομικής φύσης, είναι αυστηρά ιδιωτικά. Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν ένα ζευγάρι μιλά για τα οικονομικά του σε τρίτους, μπορεί να δώσει περιθώριο για άσκοπες συμβουλές, επίκριση, ή ακόμη, μπορεί να γίνουν στόχος της ζήλειας τους. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη τέτοιου είδους πληροφοριών, μπορεί να εκθέσει τον σύντροφο και να προκαλέσει αμηχανία. Η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού είναι ένα θέμα που πρέπει να προστατεύεται και να διασφαλίζεται ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στη σχέση.

Προσωπικές λεπτομέρειες

Οι στιγμές της εγγύτητας και της συναισθηματικής επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι αυστηρά προσωπικές. Όταν αποκαλύπτετε προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση σας, όπως για παράδειγμα, τον τρόπο που επικοινωνείτε, το πως τα ξαναβρίσκετε μετά από έναν καυγά, είναι σαν να παραβιάζετε τον ιερό χώρο της σχέσης. Πρέπει να σέβεστε κάθε μικρή λεπτομέρεια που αφορά εσάς και τον σύντροφό σας. Αυτές είναι κομμάτι του μοναδικού δεσμού που σας ενώνει και έτσι πρέπει να παραμένει.

Τις ανασφάλειες του συντρόφου σας

Στο πλαίσιο μιας ασφαλούς συντροφικής σχέσης, οι σύντροφοι νιώθουν την άνεση να εκφράσουν τις ανασφάλειες ή τους φόβους τους. Η έκφραση της ευαλωτότητας είναι το αποτέλεσμα του συμβολαίου εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.


Αν λοιπόν, εσείς αποκαλύψετε τις ανασφάλειες που ο σύντροφός σας, σας έχει αποκαλύψει αισθανόμενος ασφάλεια μαζί σας, είναι σαν να παραβιάζετε αυτό το συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργεί αμηχανία, δυσφορία και μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση του συντρόφου σας. Η ψυχολογία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι, της προστασίας των ανασφαλειών και των ευαίσθητων πλευρών του συντρόφου. Έτσι, εκτός από τα συναισθήματα του συντρόφου σας, περιφρουρείτε παράλληλα και τον δεσμό σας συνολικά.

Τα σχέδια για το μέλλον

Τα κοινά σας όνειρα για το μέλλον, είτε αφορούν τη δημιουργία οικογένειας, την αγορά ενός σπιτιού, οικονομικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια, είναι αυστηρά ιδιωτικά και αφορούν μόνο εσάς και τον/τη σύντροφό σας. Μιλώντας για τα όνειρα και τα σχέδια που κάνετε με τον σύντροφό σας σε άλλους, αυτόματα τους δίνετε το δικαίωμα να σας πουν τη γνώμη τους. Εν τω μεταξύ ενδέχεται, όσο η σχέση σας εξελίσσεται, τα όνειρά σας να αλλάξουν, αφήνοντας στους άλλους διαφορετική εντύπωση, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει άσκοπα τη σχέση σας. Το κοινό σας μέλλον, έτσι όπως το φαντάζεστε με τον σύντροφό σας, πρέπει να παραμένει μεταξύ σας. Μαζί θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε περισσότερο τα κοινά σας όνειρα.


Αίσθημα ασφάλειας

Ορισμένα θέματα των συντροφικών σχέσεων πρέπει να παραμένουν μόνο ανάμεσα στο ζευγάρι, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα,  η αξιοπρέπεια, το αίσθημα της ασφάλειας. Κρατήστε τα ζητήματα που ξέρετε ότι ενδέχεται να βλάψουν τη σχέση σας, ή να φέρουν σε αμηχανία τον σύντροφό σας, αυστηρά προσωπικά.