Latest News

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 νέοι θάνατοι - Πρώτο κρούσμα στην Αττική


 Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει διαταράξει πολλές φυσικές διαδικασίες που σχετίζονται ή όχι με το κλίμα, την αναπαραγωγή των ζώων, την εκδήλωση πυρκαγιών, την έλλειψη νερού και... πολλά άλλα.

Μέσα σε αυτά πρέπει να συνυπολογίζουμε και τους κινδύνους από το τσίμπημα των κουνουπιών που μπορεί να μάς μεταδώσει ασθένειες δυνητικά επικίνδυνες, όπως την εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα άνθρωποι, συνολικά, στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από την αρχή της περιόδου 2024 μέχρι τις 14/8, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Πρώτο κρούσμα στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα.

Επίσης, κατεγράφη το πρώτο κρούσμα στην Αττική και συγκεκριμένα, στην Καλλιθέα, δηλαδή μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ιός του Δυτικού Νείλου: 15 νοσηλείες, 7 σε ΜΕΘ

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 15 άτομα εκ των οποίων 7 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα κρούσματα που έχουν διερευνηθεί, καταγράφηκαν σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Ο ΕΟΔΥ έχει απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.