Μέσα σε τρεις εβδομάδες, το Ισραήλ δολοφόνησε τρεις αρχηγούς ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων (Χαμάς και Χεζμπολάχ), με αυτές τις επιχειρήσεις από μόνες τους να αλλάζουν την τροχιά του εδώ και δέκα μήνες συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή ακόμη και πέρα από τον τρέχοντα πόλεμο... στη Γάζα.
Η ελπίδα του Ισραήλ ήταν να αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν φέρει την περιοχή πιο κοντά από ποτέ σε έναν γενικευμένο πόλεμο.
Μόχαμεντ Ντέιφ
Ο πρώτος στόχος ήταν ο εκ των δύο κορυφαίων στρατιωτικών της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στο Χαν Γιούνις στη Νότια Γάζα ύστερα από αεροπορική επιδρομή. Οι πληροφορίες για το θάνατό του υπήρχαν από την πρώτη στιγμή, αν και οι IDF αρνήθηκαν -για κάποιες ημέρες- να επιβεβαιώσουν το θάνατό του.
Ο θάνατος του Ντέιφ, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο της Χαμάς, αφήνει την οργάνωση χωρίς εθνικό στρατιωτικό διοικητή για να επανεκπαιδεύσει και να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της (αν και όταν τελειώσει ο τρέχων πόλεμος).
Φουάντ Σουκρ
Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του επιχειρησιακού αρχηγού της σιιτικής λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, με επιδρομή drone στη Βηρυτό. Ο Σουκρ ήταν ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Σεΐχη Χασάν Νασράλα. Οπως και με τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει εξαλείψει σχεδόν τους μισούς διοικητές της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο. Επιπλέον, περίπου το 90% των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο για να προφυλαχθεί έχει μετατοπιστεί βόρεια. Ετσι, η δολοφονία του Σουκρ δεν ήταν απλώς ένα πλήγμα για το ηθικό και τις άμεσες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της αναφορικά με την ανοικοδόμηση των δυνάμεών της στο Νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.
Επιπλέον, η δολοφονία του Σουκρ ήταν ένα μήνυμα προς τον Νασράλα ότι θα μπορούσε εύκολα να είναι ο επόμενος και ότι η Βηρυτός δεν είναι πλέον μια περιοχή που τυγχάνει ασυλίας, αν η Χεζμπολάχ σκοτώσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Ισραηλινών αμάχων.
Ισμαήλ Χανίγια
Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ο κύριος διαπραγματευτής με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σνουάρ, έχει τον τελευταίο λόγο, επειδή ελέγχει τους Ισραηλινούς ομήρους στα τούνελ της Γάζας.
Η δολοφονία του Χανίγια ήταν μήνυμα για το Ιράν. Το Ισραήλ ήθελε να κάνει σαφές στην Τεχεράνη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πληρεξούσιους για να χτυπά ισραηλινούς στόχους.
Μέχρι τώρα και παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι οι αντιπαραθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ χρηματοδοτήθηκαν, εμπνεύστηκαν και σχεδιάστηκαν στην Τεχεράνη, η μόνη φορά από τις 7 Οκτωβρίου που το Ισραήλ έπληξε το Ιράν στο έδαφός του ήταν στις 19 Απριλίου στο Ισφαχάν σε μια μέτρια απάντηση.
Κρίσιμο ερώτημα
Το Ισραήλ μέσα σε σχεδόν τρεις εβδομάδες με τρεις επιθέσεις κατάφερε να ακυρώσει τη δυνατότητα ανοικοδόμησης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εκτελώντας ανθρώπους-«κλειδιά». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι αν οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» του Ισραήλ, το πλήγμα μπορεί να φτάσει στο κατώφλι της Τεχεράνης και της Κομ και όχι μόνο εναντίον των συμμάχων τους σε Λίβανο, Υεμένη και Μεσοποταμία.
Το αν αυτές οι επιθέσεις υψηλού διακυβεύματος θα οδηγήσουν σε έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ή αν τελικά θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα που σύντομα θα απαντηθεί.