Latest News

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Σέρρες: Καίει 28 μέρες η φωτιά στο Όρος Όρβηλος – «Ακούγονται εκρήξεις»

 


Μάρτυρες μίας ασύλληπτης οικολογικής καταστροφής έχουν γίνει οι κάτοικοι του δήμου Σιντικής στις Σέρρες, όπου η φωτιά στο όρος Όρβηλος κατακαίει ό,τι βρει στο διάβα της εδώ και 28 ολόκληρες ημέρες, με την Πολιτεία να κάθεται με... σταυρωμένα χέρια.

Ο δήμος Σιντικής απέστειλε έγγραφο με τα αιτήματά του προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας μεταξύ άλλων τη συνδρομή εναέριων μέσων προκειμένου να μπει τέλος στον εφιάλτη που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τατσιός εξηγεί στο Thesstoday.gr ότι η κατάσβεση της φωτιάς με επίγειες δυνάμεις δεν είναι δυνατή λόγω του δύσβατου της περιοχής αλλά και της ύπαρξης πολεμικού υλικού, ενώ πριν από 6 μέρες σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Περιμένουμε να κατέβει η φωτιά στον κάμπο, ώστε να μπορεί να επέμβει η Πυροσβεστική», αναφέρει.

Γεμάτο το βουνό από πολεμικό υλικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – «Ακούγονται εκρήξεις»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πολεμικό υλικό που υπάρχει στην περιοχή καταλαμβάνει τεράστια έκταση και χρονολογείται από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου.

«Είναι τεράστια η έκταση στην οποία υπάρχουν αυτά τα βλήματα και ενδεχομένως και νάρκες και η υπηρεσία του στρατού θα πρέπει να δουλεύει ίσως και για χρόνια για να γίνει ξανά ασφαλής αυτή η τεράστια έκταση -που δεν είναι μόνο το όρος ‘Ορβηλος, είναι και το όρος Μπέλλες κι άλλα βουνά όπου υπήρχαν επιχειρήσεις και δέχτηκαν επίθεση των Γερμανών-, ενώ μάλιστα σήμερα τα επισκέπτονται κυνηγοί και περιπατητές, σημειώνει.

Παράλληλα, όπως είπε το πρωί της Τετάρτης , «το όρος Όρβηλος έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς.

Έχει κάψει το πευκοδάσος πάνω από το Αχλαδοχώρι που είχε καεί και πριν από 20 χρόνια. Ακούγονται εκρήξεις από πολεμικό υλικό που παρέμεινε εκεί από τον πόλεμο.

Υπήρχαν αχαρτογράφητα ναρκοπέδια στην περιοχή. Όσες φορές προσπάθησε η Πυροσβεστική να πάει εκεί, ακούστηκαν εκρήξεις και επειδή προέχει η ανθρώπινη ζωή οπισθοχώρησαν».

«Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και ζητήσαμε κάποια πράγματα από το υπουργείο για να μην έχουμε τα ίδια. Ζητάμε τη διασφάλιση.

Πριν από 10 ημέρες φτάσαμε ένα βήμα προς τη εκκένωση του χωριού Αχλαδοχώρι και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής.

Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει ακόμα ένας δρόμος που να συνδέει τα χωριά για να μην θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει να γίνουν συστήματα πυρανίχνευσης.

Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά» διευκρίνισε.

«Βλέπουμε το βουνό να καίγεται επί ένα μήνα»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αυτά τα 26.000 στρέμματα αποτελούν τη μεγαλύτερη σε έκταση φωτιά φέτος στη χώρα μας.

Επί ένα μήνα, οι κάτοικοι οργισμένοι και αγανακτισμένοι βλέπουν ένα βουνό πάνω από το κεφάλι τους να καίγεται και ειδικά το βράδυ, είναι μια απόκοσμη εικόνα.

Το να μη μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο γιατί υπάρχει αυτή η επικινδυνότητα, σημαίνει ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να δουλεύουμε για να μην ξανασυμβούν τα ίδια».