Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Πριγκίπισσας Νταϊανα στις 31 Αυγούστου 1997, σε ηλικία μόλις... 36 χρόνων.
Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου του 1997, η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας φεύγει από το ξενοδοχεία Ritz του Παρισιού με κατεύθυνση το υπερπολυτελές διαμέρισμα του τελευταίου συντρόφου της Ντόντι Αλ Φαγιέτ στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το ζευγάρι βρισκόταν ήδη 10 ημέρες στη Γαλλία για διακοπές στη γαλλική ριβιέρα και κατέληξαν στο Παρίσι όπου από την πρώτη στιγμή επιδόθηκαν σε ένα τρελό κυνήγι με τους παπαράτσι, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν πίσω τους μόλις η άφιξη τους στην Πόλη του Φωτός έγινε γνωστή.
Ένα κυνηγητό που οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, με τη Νταϊανα αρχικά να τραυματίζεται βαριά και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου παρά τις επίμονες και πολύωρες προσπάθειες ανάνηψης από το ιατρικό προσωπικό, η 36χρονη, τότε, πριγκίπισσα της Ουαλίας υπέκυψε στα τραύματά της.
Από τη σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν ακαριαία ο οδηγός Ανρί Πολ, αλλά και ο σύντροφος της Νταϊάνας Ντόντι Αλ Φαγιέτ.
Ο σωματοφύλακας Τρέβορ Ρις-Τζόουνς ήταν ο μοναδικός επιζών από το τραγικό δυστύχημα στο τούνελ του Παρισιού και ο μόνος που λέγεται ότι φορούσε ζώνη.
Η μαρτυρία του διασώστη που βρέθηκε στο πλευρό της Νταϊανα
Ένας από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να σώσουν την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ο πυροσβέστης Xavier Gourmelon, ο οποίος δεν αναγνώρισε την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
«Θεέ μου, τι συνέβη;» φέρεται να τον ρώτησε τότε η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Δυστυχώς υπέστη καρδιακή ανακοπή στιγμές αργότερα.
«Της έκανα μαλάξεις στην καρδιά και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άρχισε να αναπνέει ξανά. Ήταν φυσικά ανακούφιση γιατί ως ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στο μοιραίο τροχαίο θέλεις να σώσεις ζωές.
Και νόμιζα ότι αυτό είχα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής πίστευα ότι θα ζούσε. Από όσο ήξερα, ήταν ζωντανή όταν μπήκε στο ασθενοφόρο και περίμενα να ζήσει. Αλλά αργότερα έμαθα ότι είχε πεθάνει στο νοσοκομείο. Ήταν πολύ ενοχλητικό» είχε δηλώσει στη Sun.
«Ξέρω ότι υπήρξαν σοβαροί εσωτερικοί τραυματισμοί, αλλά όλο το επεισόδιο είναι ακόμα στο μυαλό μου. Και η ανάμνηση εκείνης της νύχτας θα μείνει για πάντα. Δεν είχα ιδέα τότε ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Μόνο όταν την έβαλαν στο ασθενοφόρο μου είπε ένας από τους διασώστες ότι ήταν αυτή» θυμάται χαρακτηριστικά.
Η είδηση του θανάτου της διαδόθηκε γρήγορα, σοκάροντας ολόκληρο τον κόσμο
Το πρωί της 31ης Αυγούστου του 1997, το πρόγραμμα σε όλα τα κανάλια του πλανήτη δεν ακολουθούσε την κανονική του ροή, παντού έπαιζε ο άδικος χαμός της γυναίκας που είχε καταφέρει να γίνει βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων.
Το παλάτι ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ωστόσο, η στάση δεν ήταν η αναμενόμενη.
Η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τους δύο γιους της Νταϊάνα, Γουίλιαμ και Χάρι, εκείνες της μέρες βρισκόταν στο κάστρο του Μπαλμόραλ, ιδιωτική κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην Σκωτία. Μαθαίνοντας τα τραγικά νέα, η Ελισάβετ δεν έσπευσε να επιστρέψει στο Λονδίνο, παρά προτίμησε να μείνει στη Σκωτία τις επόμενες μέρες.
Σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των δύο παιδιών της Νταϊάνα, Γουίλιαμ και Χάρι, το Μπάκινγχαμ αποφάσισε να μην προβεί σε καμία επίσημη δήλωση.
Το τελευταίο αντίο
Η κηδεία της έγινε στο Λονδίνο, πέντε ημέρες μετά το θάνατό της. Εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν την στη διαδρομή από το σπίτι της στο Λονδίνο στο παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου έγινε η κηδεία.
Την κηδεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.