Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες της πυγμαχίας, που η παγκόσμια ομοσπονδία είχε αποκλείσει επειδή απέτυχαν στα τεστ καταλληλότητας φύλου να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μαζί με... άλλες γυναίκες.
Οι δύο γυναίκες πυγμάχοι στο παρελθόν είχαν αποτύχει στα τεστ καταλληλότητας φύλου. Πρόκειται για την Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία, η οποία αγωνίζεται στα 66 κιλά και την Λιν Γιου-Τινγκ από την Ταϊβάν στα 57 κιλά. Και οι δύο είχαν αποκλειστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) από το παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε γίνει πέρσι στο Νέο Δελχί. Οι δύο αθλήτριες δεν είναι τρανς, όμως μπορεί να είναι ίντερσεξ άτομα, των οποίων τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους διαφοροποιούνται και τα σώματά τους δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων.
Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενώ από τη δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Λιν αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση. Τότε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας είχε ανακοινώσει ότι οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των δύο πυγμάχων έδειξαν ότι έχουν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι ανδρικά, αντί ΧΧ που είναι τα γυναικεία.
Η Ομοσπονδία είχε θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες, σε ό,τι αφορά στα επίπεδα τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες και ανιχνεύεται και στις γυναίκες, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η ΔΟΕ από την άλλη, που ανέλαβε φέτος την ευθύνη για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά, υιοθέτησε πιο χαλαρούς κανονισμούς από την IBA. Οι δύο αθλήτριες παρά τις αντιδράσεις θα αγωνιστούν κανονικά. Η Κελίφ, πάντως, αγωνίστηκε σήμερα κανονική κόντρα στην Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι και προκρίθηκε αφού η αντίπαλός της εγκατέλειψε κλαίγοντας μετά από 46 δευτερόλεπτα.
«Τρανς μποξέρ που έχει αποβληθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αντιμετωπίσει τη δική μας Άντζελα Καρίνι. Μία Μεξικανή αθλήτρια που αγωνίστηκε εναντίον της είπε ότι "οι γροθιές της πονούσαν πολύ. Δεν νομίζω να έχω νιώσει έτσι στα 13 χρόνια που πυγμαχώ, ούτε καν σε σπάρινγκ κόντρα σε άνδρες”. Χαστούκι στο πρόσωπο του αθλητικού ιδεώδους και της αξιοπιστίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Φτάνει με τη woke ιδεολογία!», ανέφερε ο Ματέο Σαλβίνι.
Η Μεξικανή αθλήτρια στην οποία αναφέρθηκε ο Σαλβίνι είναι η Μπριάντα Ταμάρα Κρουζ, με την οποία η Κελίφ είχε αγωνιστεί τον Δεκέμβριο του 2022. «Όταν αγωνίστηκα μαζί της ένιωσα πολύ έξω από τα νερά μου», είχε αναφέρει η πυγμάχος από το Μεξικό. «Τα χτυπήματά της με πόνεσαν πολύ. Δόξα τω Θεώ εκείνη την ημέρα βγήκα από το ρινγκ με ασφάλεια και είναι καλό που τελικά το κατάλαβαν».
«Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση», δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκερ ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της. «Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», δήλωσε η Πάρκερ και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο». Όπως είπε έχει αγωνιστεί με άνδρες στο παρελθόν και ξέρει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις αθλήτριες. Εξέφρασε ακόμη και την αγωνία της για το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι το παλαιότερο ολυμπιακό άθλημα. Η γυναικεία πυγμαχία εισήχθη μόλις το 2012 και θέλω να τη δω για τα επόμενα 100, 200 χρόνια», είπε.
Θέση για το θέμα πήρε και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας κάνοντας λόγο για στοχοποίηση και προπαγάνδα σε βάρος της αθλήτριας. «Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ειδικά καθώς προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ολυμπιακή επιτροπή της Αλγερίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την πρωταθλήτριά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Σημείωση: Στην αρχική εκδοχή του άρθρου εκ παραδρομής αναφέρθηκε λαθεμένα ότι η Αλγερίνη πυγμάχος είναι τρανς γυναίκα.