Latest News

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Κακοκαιρία: Σε επιφυλακή η Κέρκυρα για το δεύτερο κύμα, «καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους - Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές – 112 στη Δυτική Ελλάδα (Videos)

 Έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 48 ώρες, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, καθώς αναμένεται να σημειωθούν έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνικά φαινόμενα. Παράλληλα, το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών της δυτικής Ελλάδας για έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο τις... προμεσημβρινές ώρες.

Πρόκειται μία κακοκαιρία εξπρές, αφού η διάρκειά της θα είναι 48 ωρών, ωστόσο οι μετεωρολόγοι κρούουν το καμπανάκι για την έντασή της. 

Μάλιστα, από το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν σταλεί μηνύματα 112 στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Την ίδια ώρα, ομάδα 3 ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει εσπευσμένα στην Κέρκυρα, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα

Έντονες βροχές με κεραυνικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο νησί της Κέρκυρας προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους καθώς πλημμύρισαν τα φρεάτια στους δρόμους, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, η διακοπή οφείλεται σε κεραυνό.

Πάντως, τα έντονα φαινόμενα ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στα Γιάννενα το νερό κάλυψε τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, μπήκε και σε σπίτια, ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα.

Στη βόρεια Ελλάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, ξέσπασαν μάλιστα φωτιές.

Δρόμοι πλημμύρισαν και στην Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα στο Λιστόν και στην Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις από τους κεραυνούς. Μεγάλες οι καταστροφές στις καλλιέργειες στο Καλονέρι Κοζάνης. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για αλλαγή του καιρικού σκηνικού.

Για μισή ώρα έπεφτε πυκνό χαλάζι στην Κοζάνη με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Στρέμματα με καπνάκηπευτικάπιπεριέςντομάτεςπεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμωνα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Φωτιά από κεραυνό πήρε κεραμοσκεπή σπιτιού στον Άγιο Χαράλαμπο Λαγκαδά, η οποία ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική, ενώ άμεσα αντιμετωπίστηκαν και μικρές εστίες πυρκαγιάς σε ξερόχορτα στο Βαγιοχώρι, τη Νέα Απολλωνία και τον Σταυρό.

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων

Τις επόμενες ώρες αναμένονται καιρικά φαινόμενα με έντονη κεραυνική δραστηριότητα και ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, κρούει τον κώδωνα κινδύνου για 10 περιοχές της Ελλάδας.

«Καλημέρα! Περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες 48 ώρες: Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πιερία ,Θεσσαλία, Έδεσσα, Βέροια κ.α. Προσοχή!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Για την έναρξη του «δεύτερου γύρου» της κακοκαιρίας στα βορειοδυτικά προειδοποιεί ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς.

Στη νέα ανάρτησή του εφιστά την προσοχή των πολιτών που βρίσκονται στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Αναφέρει, ακόμη, πως ο όγκος του νερού ανά 6ωρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός για το διήμερο του εκτάκτου Δελτίου Κακοκαιρίας της ΕΜΥ, αλλά τα φαινόμενα τοπικά θα είναι ραγδαία.

Ο χάρτης του meteo 

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα νέφη όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Meteosat-10 (με μπλε αποχρώσεις οι υψηλότερες/ψυχρότερες κορυφές) καθώς και οι σταθμοί του δικτύου του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραφαν βροχή στις 11:25 ώρα Ελλάδος.

Με κίτρινες κουκίδες σημειώνονται οι σταθμοί που καταγράφουν ασθενή βροχόπτωση, με πορτοκαλί αυτοί που καταγράφουν μέτρια βροχόπτωση και με κόκκινη αυτοί που καταγράφουν ισχυρή βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 11:40 ο σταθμός των Παξών έχει καταγράψει 45 χιλιοστά βροχής.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Νωρίτερα, σε έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ανέφερε:

«Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα Δευτέρα (19-08-24) και αύριο Τρίτη (20-08-24) οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19/8)

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20/8)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία».