Latest News

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Κάμαλα Χάρις: Με φουλ τις μηχανές για να νικήσει τον «απατεώνα» Τραμπ - Τα ατού και τα τρωτά σημεία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ (videos)

 Σε κούρσα για ένα άλογο μοιάζει με εξελίσσεται η διαδικασία για το χρίσμα του νέου υποψήφιου των Δημοκρατικών, μετά την απόσυρση του... Τζο Μπάιντεν.

Όπως όλα δείχνουν, η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα είναι άλλη από την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη πάνω από 2.000 αντιπροσώπων (σε σύνολο περίπου 3.900) στο συνέδριο των Δημοκρατικών το οποίο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε το βράδυ της Δευτέρας (22/7) πως είναι «υπερήφανη» διότι «εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια» του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε η Κάμαλα Χάρις στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση κι ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

«Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο (Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ) Τραμπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία», είπε η κυρία Χάρις στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα βάλει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Αναγνώρισε πως αυτή η εκστρατεία μοιάζει με roller-coaster, ή «τρενάκι του τρόμου», πάντως διαβεβαίωσε εκ νέου πως εννοεί να «νικήσει» τον Τραμπ.

«Ξέρω πως (…) είμαστε όλοι γεμάτοι αντιφατικά συναισθήματα. Λατρεύω τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε, την επομένη του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώνοντας πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα. Όμως «θα νικήσουμε», επέμεινε η κυρία Χάρις, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για δεύτερη θητεία, κατ’ αυτή «αρπακτικό» και «απατεώνα».

Τα «ατού» και τα μειονεκτήματά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Τα ατού και τα τρωτά σημεία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις «ζυγίζουν» οι πολιτικοί αναλυτές, σε μία προσπάθεια να αποτιμήσουν αν έχει όλο το «πακέτο» για να μπορέσει να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το BBC, η Κάμαλα Χάρις είναι ελαφρά πίσω από τον Τραμπ, αλλά οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν όταν αναδειχθούν επίσημα και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία.

Η στήριξη στη Χάρις είναι μεγάλη ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη όπως η Νάνσι Πελόζι, που παραμένει ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

Η πρόκληση και η ευκαιρία για την Χάρις θα είναι να εκμεταλλευτεί την απέχθεια προς τον Τραμπ, να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους σε πολιτείες – κλειδιά και να καταφέρει να ενεργοποιήσει τη δημοκρατική βάση η οποία τους τελευταίες εβδομάδες είχε περιπέσει σε απογοήτευση.

Αν είναι τελικά υποψήφια, θα ακυρώσει ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του Μπάιντεν, που δεν είναι άλλο από την ηλικία του.

Εδώ και μήνες, η εκστρατεία του Τραμπ «χτυπούσε» τον Μπάιντεν λέγοντας ότι βρίσκεται σε αδυναμία και σύγχυση, χαρακτηρισμοί που ενισχύθηκαν για πολλούς Αμερικανούς μετά την αποτυχημένη εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου απέναντι στον Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος, στην ηλικία των 59 ετών, θα είναι πιο ενεργητική στην προεκλογική εκστρατεία. Θα μπορούσε επίσης να στρέψει την ηλικία του 78χρονου Τραμπ εναντίον του, καθώς θα γινόταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει εκλεγεί ποτέ πρόεδρος.

Επίσης η Χάρις μπορεί επίσης να είναι σε θέση να κερδίσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απομακρύνονταν από τον Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες.

Εάν μπορέσει να το συνδυάσει αυτό με μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες μειονότητες και νεότερους ψηφοφόρους – τον συνασπισμό νίκης του Μπαράκ Ομπάμα από το 2008 και το 2012 – θα μπορούσε να τη βοηθήσει να κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Το υπόβαθρό της, επίσης, ως εισαγγελέας θα μπορούσε επίσης να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της για τη σκληρή στάση της απέναντι στο έγκλημα.

Αν και το βιογραφικό της στην επιβολή του νόμου αποτέλεσε βαρίδι όταν έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019 – και οδήγησε σε χλευαστικές επιθέσεις «η Κάμαλα είναι αστυνομικός» από την Αριστερά – θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε μια εκστρατεία εναντίον του Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος ήταν επίσης η υπεύθυνη της κυβέρνησης για τις αμβλώσεις, το οποίο έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο ισχυρά θέματα για την κινητοποίηση της βάσης των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν, μερικές φορές υπήρξε απρόθυμος υποστηρικτής του θέματος, με εμπόδιο το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει κάποια όρια στη διαδικασία.

«Νομίζω ότι θυμίζει στις γυναίκες των προαστίων σε όλη τη χώρα, ιδίως σε αυτές τις πολιτείες που δίνουν μάχη, τι διακυβεύεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης Steve Israel, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας για το Κογκρέσο, στην εκπομπή Americast podcast του BBC.

Παρά το γεγονός ότι δημιούργησε ενθουσιασμό στους Δημοκρατικούς για το θέμα των αμβλώσεων, το ιστορικό της Χάρις ως αντιπροέδρου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Στις αρχές της διακυβέρνησης, της ανατέθηκε να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Μια σειρά από παραλείψεις και λανθασμένες δηλώσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας αδέξιας συνέντευξης τον Ιούνιο του 2021 με τον παρουσιαστή του NBC News Λέστερ Χολτ – έβλαψαν το κύρος της και έδωσαν πυρά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα προσπαθήσει επίσης να στρέψει εναντίον της το εισαγγελικό παρελθόν της αντιπροέδρου – τόσο με την προβολή του ιστορικού του πρώην προέδρου για τη θέσπιση μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης όσο και με την επίθεση στις προηγούμενες εισαγγελικές και αναστολικές αποφάσεις της.

Ένα άλλο ευάλωτο σημείο της Χάρις είναι το βεβαρημένο ιστορικό της ως υποψήφια. Στην υποψηφιότητά της για τη Γερουσία το 2016, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντιπολίτευση από τους Ρεπουμπλικάνους στην βαθιά δημοκρατική Καλιφόρνια.

Η μοναδική προσωπική της υποψηφιότητα για εθνικό αξίωμα – μια υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 – κατέληξε σε ερείπια.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Χάρις είναι ότι, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, δεν είναι η απερχόμενη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τον Μπάιντεν, δεν έχει όμως την πολυτέλεια ότι οι ψηφοφόροι την ξέρουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να παρουσιάσουν την Χάρις ως «αδοκίμαστη» και πολύ «ριψοκίνδυνη» για να γίνει πρόεδρος και ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τονίσει την εμπειρία που έχει ως πρόεδρος σε αντίθεση με την Χάρις.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση, ψάχνει αντιπρόεδρο

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να συγκεντρώσει 81 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας μέσα σε 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

Το ποσό αυτό αφορά μόνο δωρεές που έγιναν από μικρούς δωρητές, διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ομάδα εκστρατείας της αντιπροέδρου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χρημάτων που πραγματοποιείται μέσα σε 24 ώρες από υποψήφιο σε όλη την αμερικανική ιστορία.

Το ποσό αυτό μαζί με τα 100 εκατ. δολάρια που της έδωσε κληρονομιά ο Μπάιντεν την δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Παράλληλα, καλείται να επιλέξει ποιος άλλος ή ποια άλλη θα τη συνοδεύσει στο ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο αστερισμός των ονομάτων είναι, ήδη, αρκετά συγκεκριμένος. Ωστόσο η διαδικασία επιλογής, η οποία είθισται να διαρκεί μήνες, θα επισπευστεί αυτή τη φορά, καθώς το δίδυμο θα πρέπει να εμφανιστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, που θα αρχίσει την 19η Αυγούστου.

Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι αυτό του 51χρονου κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας Τζον Σαπίρο.

Ακόμη ένα όνομα που ακούγεται αρκετά είναι εκείνου του 60χρονου πρώην στρατιωτικού και αστροναύτη και από το 2020 γερουσιαστή της Αριζόνας, Μαρκ Κέλι.

Πιθανοί αντιπρόεδροι είναι επίσης η πρώην βουλεύτρια των Δημοκρατικών Γκάμπι Γκίφορντς, ο 46χρονος Δημοκρατικός κυβερνήτης στο Κεντάκι Άντι Μπεσίαρ και ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ.