Latest News

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Απόπειρα δολοφονίας Tραμπ: Τον έσωσε ο άνεμος

Ένα ερώτημα σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ανοιχτό: Γιατί η Μυστική Υπηρεσία δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τον δράστη, παρά τις παρατηρήσεις, πριν πυροβολήσει τον πρώην πρόεδρο; Σύμφωνα με ειδικούς, βρισκόταν σε ένα... «τυφλό σημείο».

Σύμφωνα με μια αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press , οι επισκέπτες της προεκλογικής εκδήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ ειδοποίησαν την αστυνομία επιτόπου, επειδή είδαν κάποιον σε μια ταράτσα. Φαίνεται πως επρόκειτο για τον μετέπειτα δράστη, τον Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί ο δράστης δεν εξουδετερώθηκε παρά τις προειδοποιήσεις, πριν αποτελέσει κίνδυνο. Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια «ανεξάρτητη έρευνα», οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι έχουν εντοπίσει μια πιθανή αιτία.

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς επέλεξε για την επίθεσή του ένα σχεδόν «τυφλό σημείο». Κανένα από τα δύο ομάδες ελεύθερων σκοπευτών δεν μπορούσε να το δει από τις θέσεις τους. Ενώ οι ομάδες τοποθετήθηκαν αριστερά και δεξιά πίσω από τη σκηνή στις ταράτσες, ο δράστης τοποθετήθηκε σε μια ταράτσα που βρισκόταν πολύ πιο αριστερά από τη σκηνή.

Γι' αυτό οι ομάδες δεν εντόπισαν τον δράστη παρά τις προηγούμενες παρατηρήσεις, μέχρι που άρχισε να πυροβολεί κατά του πρώην Προέδρου. Δύο ελεύθεροι σκοπευτές φαίνονται εμφανώς αγχωμένοι καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν τον κίνδυνο που τους έχει υποδειχθεί. Μόλις ο δράστης πυροβολεί επανειλημμένα, φαίνεται πως μία από τις ομάδες ελεύθερων σκοπευτών ανταποδίδει τα πυρά. Λίγο αργότερα, ο Κρουκς είναι νεκρός. Έχει δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο δράστης πέτυχε τον Τραμπ με την πρώτη βολή. Λόγω του ανέμου, η σφαίρα δεν έφτασε στο στόχο της. Ο 20χρονος ήταν έμπειρος και ήξερε πώς να χρησιμοποιεί όπλα, ανέφερε η Bild. Ο δράστης βρισκόταν στην ταράτσα περίπου 135 μέτρα από τον Τραμπ.

Μία πιθανότητα είναι ότι ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές αναγνώρισε τις λάμψεις από την κάννη του όπλου του δράστη μέσα από τα φύλλα του δέντρου και πυροβόλησε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ένας συνταξιούχος πράκτορας του FBI επέκρινε μέσω του «CNN» ότι η ταράτσα στην οποία βρισκόταν ο δράστης ήταν αφύλακτη. «Αυτό το κτίριο είναι το πιο κοντινό με καθαρή οπτική γραμμή προς τη σκηνή. Είμαι σοκαρισμένος που δεν είχαν κανέναν στην ταράτσα», λέει ο Μπόμπι Τσακόν.

Ο Στιβ Μουρ, ένας άλλος συνταξιούχος πράκτορας του FBI, που εργάστηκε δύο χρόνια ως ελεύθερος σκοπευτής, βλέπει λάθη στον σχεδιασμό των δυνάμεων ασφαλείας. Πιστεύει ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας είχαν «πολύ περιορισμένη ορατότητα» και αναφέρεται επίσης σε εμπόδιο. «Δεν μπορείς απλά να πεις: 'Ω, υπάρχει κάποιος στην ταράτσα' και να τον πυροβολήσεις», λέει ο Μουρ. «Αυτό που θα κάνουν είναι να κοιτάξουν, να περιμένουν μέχρι να δουν όπλο. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτήν την περιοχή της ταράτσας θα μπορούσε να υπάρχει ένα χαμηλό τοίχωμα που τον καλύπτει».