Latest News

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

MyCoast: Άνω των 800.000 ευρώ τα πρόστιμα- Παραβιάσεις σε 150 παραλίες

 


Οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησαν πάνω από 4.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών σχετικά με παραλίες και αιγιαλούς σε όλη τη χώρα κατά τις τελευταίες... τρεις εβδομάδες. 

Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους τοπικούς Δήμους και αφορούσαν περισσότερες από 150 παραλίες και πάνω από 750 επιχειρήσεις. Οι καταγγελίες εξετάστηκαν κυρίως μέσω της εφαρμογής MyCoast και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις τοπικές Κτηματικές Υπηρεσίες.

Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν προσαρμοστεί στους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, από τους ελέγχους προέκυψαν αρκετές παραβάσεις, όπως η απουσία σήμανσης, η υπέρβαση του χώρου με επιπλέον ομπρελοκαθίσματα ή άλλες κατασκευές, καθώς και αυθαίρετες καταλήψεις χωρίς σύμβαση παραχώρησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση, πραγματοποιήθηκαν περίπου 20 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που είχαν καταληφθεί παράνομα από ομπρελοκαθίσματα σε περιοχές όπως η Ρόδος, το Μεσολόγγι, ο Βόλος, η Κέρκυρα, η Πάργα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Τα τμήματα αυτά επανήλθαν για ελεύθερη χρήση στους πολίτες, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν συνολικά τις 800.000 ευρώ.

Οι 6 περιοχές της χώρας που δέχτηκαν τις περισσότερες καταγγελίες είναι:

  1. Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 8 παραλίες και 38 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις.
  2. Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 873 καταγγελίες. Οι έλεγχοι έγιναν σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις, με τρεις παραβάσεις.
  3. Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 570 καταγγελίες. Από τους ελέγχους σε 17 παραλίες και 49 επιχειρήσεις της περιοχής, διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις και επιβλήθηκαν αντίστοιχα διοικητικά μέτρα.
  4. Κυκλάδες: Εξετάστηκαν 409 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 10 παραλίες και 37 επιχειρήσεις, με μία μόνο παράβαση.
  5. Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 325 καταγγελίες. Από τους ελέγχους σε 3 παραλίες και 5 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.
  6. Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 163 καταγγελίες. Από τους ελέγχους σε 10 παραλίες και 23 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εντατικά στο μέλλον, με προτεραιότητα στις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών και στις περιοχές με πολλές επώνυμες καταγγελίες.