Latest News

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Χάος από τα ψηφιακά προβλήματα σε Microsoft και Crowdstrike -Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, πώς επηρέασε το πρόβλημα την Ελλάδα

 
Το απόλυτο χάος σε αεροδρόμια, ΜΜΕ, τράπεζες, αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, έχει προκαλέσει η ψηφιακή βλάβη της Microsoft και της Crowdstrike.

Το πρόβλημα που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στην Αυστραλία, έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, με πάνω από 1.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ καταστήματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες.

Πώς έχει επηρεάσει την Ελλάδα το black out

Προβλήματα αντιμετωπίζει ήδη το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπως έχει ανακοινωθεί, καθώς 8 πτήσεις επηρεάστηκαν και δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την Κρήτη.

Και το Ελ. Βενιζέλος, αλλά και αεροδρόμια που υποδέχονται πτήσεις από Κοινοπολιτειακές χώρες, αναμένεται να επηρεαστούν εντός της ημέρας.

Η AEGEAN με ανακοίνωσή της τόνισε πως δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς δεν επηρεάζεται από τον πάροχο antivirus που έχει δημιουργήσει παγκόσμιο χάος, ωστόσο ενδέχεται να επηρεάσει δρομολόγιά της από το εξωτερικό προς την Ελλάδα.

Γενικό… black out στη Βρετανία

Τα περισσότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζει η Βρετανία. Πολλά αεροδρόμια στη χώρα έχουν ακυρώσει δεκάδες πτήσεις, ενώ και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν μπλοκάρει και δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια. Χιλιάδες τουρίστες είναι εκλωβισμένοι στα αεροδρόμια, ενώ πολλές πτήσεις έχουν ματαιωθεί για αύριο, εφ’ όσον έχει λυθεί το πρόβλημα.

Στο Χίθροου και το Γκάτγουικ προειδοποιούν του επιβάτες για καθυστερήσεις, το Λούτον ανέφερε ότι για κάποιες αεροπορικές εταιρείες οι λειτουργίες γίνονται με χειροκίνητα συστήματα, το ίδιο και το Στάνστεντ. Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ υποστήριξε ότι κάποιες διαδικασίες επειδή γίνονται χειροκίνητα, διαρκούν περισσότερο.

Προβλήματα όμως έχει προκαλέσει η βλάβη και στο σύστημα Υγείας καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε αρχεία, ενώ και τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, έχουν πέσει «θύματα» της βλάβης.

Επίσης, έχει μπλοκάρει το σύστημα αγοράς εισιτηρίων, με την… Premier League να ακυρώνει εισιτήρια. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπλάκμπερν επηρεάστηκαν περισσότερο στο σύστημα αγοράς εισιτηρίων.

Το Sky news επίσης αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, ενώ καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πελάτες αφού δεν λειτουργούν οι ταμειακές μηχανές και τα POS.

Χάος σε όλο τον κόσμο

Τα ισπανικά αεροδρόμια αναφέρουν τεχνικές βλάβες και καθυστερήσεις, στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καταγράφεται ένα μίνι χάος, αεροδρόμια της Αυστραλίας φαίνεται επίσης να επηρεάζονται, το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου δημοσίευσε ένα μήνυμα λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο check-in “λόγω τεχνικής βλάβης”, το αεροδρόμιο Schipol στο Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη, λέει ότι η βλάβη έχει αντίκτυπο στις πτήσεις “προς και από” Schipol και ότι τώρα αναλύει αυτόν τον αντίκτυπο, το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στην Αυστραλία τα σούπερ μάρκετ έκλεισαν αφού δεν μπορούν να γίνουν αγορές, ενώ στις ΗΠΑ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε 6 περιοχές (Αλάσκα, Αριζόνα, Ιντιάνα, Μινεσότα, Οχάιο και Νιου Χαμσάιρ) 

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Γερμανία

Χάος προκάλεσε το πρωί κυρίως στο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BER) η εκτεταμένη τεχνική βλάβη που σημειώθηκε στα συστήματα πληροφορικής. Σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώθηκαν προβλήματα στην λειτουργία τραπεζών, εμπορικών καταστημάτων, ακόμη και νοσοκομείων. Η κατάσταση σταδιακά εξομαλύνεται, οι αρχές ωστόσο προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα περιορισμένης έκτασης και τις επόμενες ώρες.

Στο αεροδρόμιο BER ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μεταξύ 08:00 και 10:00, σε μια ημέρα μάλιστα αυξημένης κίνησης, καθώς χθες άρχισαν οι σχολικές διακοπές για το κρατίδιο του Βερολίνου. Οι εταιρίες Eurowings, Ryanair, Vueling και Turkish Airlines αντιμετώπισαν προβλήματα στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ μικρότερης διάρκειας ήταν οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης, όπου η διαδικασία check-in έπρεπε να γίνει «με το χέρι».

Η αεροπορική εταιρία Lufthansa έκανε λόγο για «ελαφρύ πλήγμα» στις λειτουργίες της και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων κάποιων πτήσεών της. «Δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω των προβλημάτων στα συστήματα πληροφορικής», δήλωσε εκπρόσωπος, ενώ ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ακυρωθεί πτήσεις της θυγατρικής του, Tuifly και τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την κατάρρευση του συστήματος.

Από την κατάρρευση των πληροφορικών συστημάτων επλήγησαν ακόμη κάποια τοπικά σιδηροδρομικά δρομολόγια, αλλά οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα και τα πληροφορικά συστήματα της εταιρίας λειτουργούν κανονικά. Αντιθέτως, σε κάποια νοσοκομεία ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ενδεικτικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν ακύρωσε όλα τα χειρουργεία στο Κίελο και στο Λούμπεκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επηρεάζεται ούτε η φροντίδα των ασθενών ούτε η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από την πλευρά της έκανε λόγο για σοβαρότατη τεχνική βλάβη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Τι λένε Microsoft και Crowdstrike

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει μέτρα έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που έπληξε αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως της Αυστραλίας.

«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η επιχείρηση σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter.

CrowdStrike, εταιρεία που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, παραδέχτηκε ότι είναι αυτή η υπεύθυνη για το χάος που επικρατεί, αναφέροντας πως έχει εντοπίσει το λάθος και εργάζεται για να το διορθώσει. H Crowdstrike είναι μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις παραβιάσεις ή τις εισβολές στο Διαδίκτυο για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Ο CEO της, Τζορτζ Κουρτζ, τόνισε ότι «δεν οφείλεται το πρόβλημα σε κυβερνοεπίθεση.

«Το CrowdStrike εργάζεται ενεργά με πελάτες που επηρεάζονται από το πρόβλημα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα εντοπίστηκε, απομονώθηκε και έχει αναπτυχθεί μια επιδιόρθωσή του» ανέφερε μεταξύ άλλων.