Latest News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Meteo: Συνεχίζεται για δέκατη συνεχόμενη ημέρα ο καύσωνας – Έφτασε τους 42.2 βαθμούς η θερμοκρασία – Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο και την Πέμπτη

 


Συνεχίζονται για δέκατη συνεχόμενη ημέρα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ανυπόφορη.

Η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας (42.2 °C) και ακολούθησε η Σκάλα Μεσσηνίας (42.0 °C).

Στον χάρτη της εικόνας που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα, σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές πληροφορίες, που επίσης παρουσιάζονται στην εικόνα αυτή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 232 από τους 510 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~45%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.7 °C, τιμή που είναι η υψηλότερη μέσα στο δεκαήμερο.

Υψηλές θερμοκρασίες και την Πέμπτη

Υψηλές αναμένονται και αύριο Πέμπτη (18/7) οι θερμοκρασίες στη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

α. στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, τις αποκλίσεις των μοντέλων σχετικά με τις θερμοκρασίες των επομένων ημερών εξηγεί σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως τονίζει, είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών ωστόστο προσθέτει ότι: «Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου. Το ίδιο και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κολυδά:

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι είναι πολύ νωρίς για σαφή συμπεράσματα για το πότε θα υπάρξει πέρας των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ensemble προγνώσεις και των δύο μοντέλων μας δίνουν για την Αθήνα σαφή υποχώρηση του υδραργύρου κάπου μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου . Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες περιοχές της χώρας (με το ΕCMWF να τις δίνει νωρίτερα).

Οι αριθμητικές τιμές συγκλίνουν μέχρι τις 21 του μηνός, ενώ από εκεί και μετά παρουσιάζουν αποκλίσεις (αυτό διακρίνεται από την διασπορά των τιμών στα μετεωγράμματα).
Αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ των μοντέλων, όπου αυτό το διακρίνουμε εύκολα αν παρατηρήσουμε τη μορφή της καμπύλης των θερμοκρασιών στα 850 hPa.

Τις διαφορές μπορείτε να τις διακρίνετε και στα δύο βίντεο τα οποία αποτυπώνουν τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές στη στάθμη των 850 hPa τόσο στο ECMWF όσο και στο GFS.
Εκεί θα διακρίνετε και το επιθυμητό μπλε να πλησιάζει την περιοχή μας μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου».