Περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες δεν μπορούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα με ψάρι, κρέας ή αντίστοιχη φυτική πρωτεΐνη κάθε δύο μέρες, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με νέα δεδομένα που... δημοσιεύει σήμερα η Eurostat.
Μάλιστα από τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα που αγγίζει τα όρια της φτώχειας, σχεδόν τέσσερις στους δέκα δεν μπορούν να έχουν ένα γεύμα με πρωτεΐνη μέρα παρά μέρα.
Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τη χώρα μας στην πέμπτη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η συχνή διατροφή σε κρέας ή ψάρι αποτελεί σημαντικό δείκτη ευημερίας των πολιτών.
Αναλυτικά όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) το 2023 το 9,5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν μπορούσε να κάνει ένα πλήρες γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2022 (ήταν 8,3%).
Ειδικά μεταξύ όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,3% κατά μέσον όρο. Και αυτό ήταν αυξημένο, έναντι του 2022 (ήταν 19,7%).
Τι συμβαίνει στη Ελλάδα
Στην Ελλάδα, όμως, εκείνοι που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για ένα πλήρες γεύμα τρείς φορές την εβδομάδα είναι περισσότεροι. Φθάνουν στο σχεδόν 11% του πληθυσμού και υπερβαίνουν το 38% σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
Σύμφωνα με την Eurostat, κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου.
Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων υψηλού κινδύνου για φτώχεια, που αδυνατούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα μέρα παρά μέρα, είναι:
- Η Σλοβακία (45,7% του πληθυσμού)
- Η Ουγγαρία (44,9%)
- Η Βουλγαρία (40,2%)
Αντίθετα οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι:
- Η Ιρλανδία (4,2%)
- Η Κύπρος (5%)
- Η Πορτογαλία (5,9%)
Η ικανότητα ενός νοικοκυριού να μπορεί να απολαύσει ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ισοδύναμη φυτική πρωτεΐνη, μέρα παρά μέρα είναι ένα από τα στοιχεία που καταγράφονται στα νοικοκυριά με στόχο να υπολογιστεί ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης, σύμφωνα με τη Eurostat.