Latest News

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Τελικός Euro 2024: Αγγλία εναντίον Ισπανίας, η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχολών ποδοσφαίρου

 


Αγγλία ή Ισπανία; Λιοντάρια ή Furias Rojas; Μπέλιγχαμ ή Γιαμάλ; «It’s coming home» ή «πάμε για το τέταρτο»;

Όλες οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν το βράδυ της Κυριακής στο Olympiastadion του Βερολίνου όπου τα «Λιοντάρια» του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα αναμετρηθούν με τις «Κόκκινες Θύελλες» του Λουίς ντε λα Φουέντε σε έναν τελικό αντάξιο του Euro 2024, δηλαδή, έναν αγώνα ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, η Ισπανία επέδειξε εξαιρετική φόρμα, κερδίζοντας και τα έξι παιχνίδια, σημειώνοντας 13 γκολ και δεχόμενη μόνο τρία. Ο εξτρέμ Λαμίν Γιαμάλ έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Euro εναντίον της Κροατίας, και στη συνέχεια έδωσε μια ασίστ, καθώς η Ισπανία έδειξε τις ικανότητές της και νίκησε τους οικοδεσπότες στην παράταση στα προημιτελικά.

Ακολούθησε ένα ακόμη πιο εκπληκτικό επίτευγμα του 17χρονου παίκτη στο σκοράρισμα στον ημιτελικό με τη Γαλλία με την υπέροχη ισοφάριση που έφερε τα πάνω κάτω. Η Ισπανία αν κερδίσει στον τελικό της Κυριακής θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει τέσσερις τίτλους Euro.

Από την πλευρά της, η Αγγλία δεν… θάμπωσε με την απόδοσή της στον Γ’ όμιλο, αλλά παρόλα αυτά βγήκε πρώτη και παραμένει αήττητη. Οι αναλαμπές μεγαλοφυΐας που μπορούν να παράξουν επιθετικοί όπως οι Τζουντ ΜπέλιγχαμΧάρι Κέιν και Φιλ Φόντεν ήταν αυτές που έδωσαν στα «Λιοντάρια» την πρόκριση και τη νίκη στη φάση των 16 επί της Σλοβακίας.

Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ απέναντι στην Ελβετία κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τον Μπουκάγιο Σάκα και να προκριθούν στη διαδικασία των πέναλτι. Στα ημιτελικά, το τελευταίο χτύπημα του Όλι Γουάτκινς έφερε τη νίκη της Αγγλίας επί της Ολλανδίας, και έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό Euro.

Ο αγώνας της Κυριακής, ωστόσο, αναμένεται να είναι και μια σύγκρουση δύο διαφορετικών ποδοσφαιρικών σχολών και φιλοσοφιών: η Αγγλία του Σαουθγκέιτ στηρίζεται κυρίως στον ρυθμό και το τεράστιο ταλέντο των παικτών που έχει στη διάθεσή του. Από την άλλη πλευρά, η Ισπανία του ντε λα Φουέντε στηρίζεται στην πειθαρχία, τον εξαιρετικό τρόπο ανάπτυξης, αλλά και την αγάπη των παικτών για τον προπονητή τους.

Αν και οι δύο ομάδες διαθέτουν πραγματικό… γαλαξία αστεριών, τα πρόσωπα που αναμένεται να κρίνουν τον τελικό είναι ο μεσοεπιθετικός της Τσέλσι Κόουλ «Πάγος» Πάλμερ, με το κρύο αίμα και την εκπληκτική συμπεριφορά με τη μπάλα στα πόδια, αλλά και ο Λαμίν Γιαμάλ, ένας παίκτης που κυριολεκτικά ξεχειλίζει από ταλέντο, πριν καν κλείσει τα 17 του χρόνια και που «σκότωσε» τη Γαλλία στον κρίσιμο ημιτελικό που οδήγησε την Ισπανία στον τελικό του Βερολίνου.