Latest News

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Euro 2024: Ολλανδία - Αγγλία δικεδικούν την πρόκριση στον τελικό - Πού θα δείτε τον ημιτελικό

 Αγγλία και Oλλανδία διεκδικούν απόψε (22:00, ΕΡΤ) το δεύτερο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του... Euro 2024.

Η νικήτρια του ημιτελικού θα αντιμετωπίσει στον μεγάλο τελικό την Ισπανία, η οποία χθες νίκησε την Γαλλία με 2-1.

H ομάδα του Σαουθγκέιτ θέλει τη νίκη για να διεκδικήσει απέναντι στην Ισπανία, ότι έχασε πριν τέσσερα χρόνια από την Ιταλία. 

Τα «τρία λιοντάρια», αν προκριθούν στον τελικό θα γράψουν Ιστορία, καθώς θα μπουν σε ένα πολύ μικρό κλαμπ. Στις ομάδες που έχουν αγωνιστεί σε δύο συνεχόμενους τελικούς. Αν οι Άγγλοι ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ολλανδίας κινδυνεύουν να γράψουν «μαύρη» Ιστορία. Αν η Αγγλία προκριθεί στον τελικό και χάσει από την Ισπανία θα γίνει η μοναδική χώρα που θα έχει δύο διαδοχικούς χαμένους τελικούς.

Από το 1984 και μετά όταν καθιερώθηκαν οι ημιτελικοί στη διοργάνωση, Αγγλία και Ολλανδία έχουν αγωνιστεί έξι φορές σε ημιτελικούς και μόλις δύο φορές έχουν πάρει την πρόκριση για τον τελικό. 

Η Αρχή έγινε το 1988, με τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης Ολλανδούς. Μετά τον χρυσό τίτλο, οι «οράνιε» μετράνε ένα αρνητικό σερί. Το 1992 η ομάδα έκπληξη Δανία τους απέκλεισε στα πέναλτι (2-2, 4-5) και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο. Το 2000, πάλι στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι η Ολλανδία ηττήθηκε από την Ιταλλία (0-0, 1-3) και δεν μπόρεσε να πάει στον τελικό. 

Το κακό τρίτωσε το αλησμόνητο 2004, όπου η Πορτογαλία επικράτησε των Ολλαδών με 2-1 στον ημιτελικό και στη συνέχεια έπεσε... θύμα της Εθνικής μας ομάδας! Τριανταέξι χρόνια αποχής από τελικό είναι πολλά για μία ομάδα όπως είναι η Ολλανδία. 

Στην αντίπερα όχθη η Αγγλία δεν τα πάει... καλύτερα. Τα «λιοντάρια», ωστόσο «ξόρκισαν το κακό» στο EURO 2020, όταν κι έφτασαν στον τελικό. Στον ημιτελικό η παρέα του Χάρι Κέιν νίκησε με 2-1 την Δανία. Πριν από τον ημιτελικό τα «λιοντάρια» είχαν αγωνιστεί ακόμη μία φορά σε ημιτελικό. Το 1996 ως οικοδεσπότες αντιμετώπισαν στον ημιτελικό την Γερμανία. Στο Γουέμπλεϊ είχαν μαζευτεί 75.000 φίλαθλοι και οι Αγγλοι είδαν να χάνουν το πολυπόθητο εισιτήριο από τα χέρια τους στα πέναλτι (1-1, 5-6) και να γκρεμίζονται τα όνειρά τους.

Οι Ολλανδοί τερμάτισαν τρίτοι πίσω από Αυστρία και Γαλλία στον τέταρτο όμιλο, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν την Ρουμανία (3-0) και έπειτα την Τουρκία με ανατροπή (2-1).  Από την άλλη πλευρά, οι Άγγλοι που τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο τους, στη φάση των «16», απέκλεισαν τη Σλοβακία, ενώ στα προημιτελικά προκρίθηκαν σε βάρος της Ελβετίας στα πέναλτι.