Latest News

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Euro 2024: Tα 5 αστεράκια που λάμπουν στα γήπεδα της Γερμανίας


Τα φώτα σπάνια είναι πιο έντονα στο ποδόσφαιρο από ό,τι σε μια διεθνή διοργάνωση. Είναι η σκηνή που κάποιοι παίκτες, ενώ μοχθούν σε μικρότερους συλλόγους, αποκτούν λαμπρό όνομα, χάρη στη διορατικότητα και το πείσμα τους. Το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν... αποτελεί εξαίρεση.

Είναι πολλά τα ενθουσιώδη «πιτσιρίκια», αλλά μόνον ένα από αυτά θα λάμψει εκτυφλωτικά. Είναι μια διανοητική σκέψη που σε γυρίζει είκοσι χρόνια πριν, στο 2004, όταν στη θέση τους βρισκόταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Γουέιν Ρούνεϊ. Ακόμη πιο πίσω, στο 1996 και στον Πάτρικ Κλάιφερτ και φθάνει στο τέρμα (σημείο εκκίνησης), στο 2016, όταν στην πραγματικότητα τότε δόθηκε (επισήμως) το πρώτο βραβείο στον καλύτερο νεαρό του τουρνουά, που ήταν ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες. Μέχρι τώρα το προβάδισμα έχει ο Γερμανός Τζαμάλ Μουσιάλα, αλλά αναπνέει στο σβέρκο του η παρακάτω ισχυρή πεντάδα.

 ΦΛΟΡΙΑΝ ΒΙΡΤΣ 21 ΕΤΩΝ ● ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ηταν γοητευτική στη φάση των ομίλων η εθνική ομάδα της Γερμανίας. Υπερίσχυσε 5-1 της Σκωτίας, στο παιχνίδι της πρεμιέρας, στέλνοντας μηνύματα πως θα είναι διεκδικήτρια του φετινού τίτλου όχι μόνον γιατί είναι η διοργανώτρια, αλλά και γιατί στηρίζεται σε μια ταλαντούχο γενιά νέων, υπέροχων ποδοσφαιριστών. Μπορεί ο Τζαμάλ Μουσιάλα να σκόραρε στους δυο πρώτους αγώνες της φάσης των ομίλων, ωστόσο ο Φλόριαν Βιρτς ήταν αυτός που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της διορατικότητάς του. Με το τέλος της Μπουντεσλίγκα είχε κερδίσει ήδη το πρώτο πρωτάθλημά του με τη Λεβερκούζεν και το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Με κεκτημένη ταχύτητα εισήλθε στις υποχρεώσεις του για το Ευρωπαϊκό και κατόρθωσε να πετύχει ένα από τα πέντε γκολ εναντίον της Σκωτίας. Μάλιστα ήταν το πρώτο γκολ της διοργάνωσης, αφού τα «πάντσερ» άνοιξαν την αυλαία (14/6) εναντίον της Σκωτίας. Είναι ο πιο ακριβός παίκτης της Λεβερκούζεν. Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η αγοραία αξία του ανερχόταν στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

 ΛΑΜΙΝ ΓΙΑΜΑΛ 16 ΕΤΩΝ ● ΙΣΠΑΝΙΑ

«Πόσο χρόνων είσαι;» ρώτησε (στα αποδυτήρια) ο βασιλιάς της Ισπανίας τον Λαμίν Γιαμάλ, με το τέλος του αγώνα της Ισπανίας εναντίον της Ιταλίας. Μόλις άκουσε ο Ισπανός μονάρχης: «16 χρόνων», χτύπησε δύσπιστα το χέρι στο μέτωπό του. Μια κίνηση που προκάλεσε το γέλιο όλων των ποδοσφαιριστών που παρακολουθούσαν από κοντά τη συζήτηση. Οι επιδόσεις του Γιαμάλ δεν περνούν απαρατήρητες. Οι πάντες λίγο-πολύ γνωρίζουν για την αξία και τα κατορθώματά του. Σε ηλικία 16 ετών και 338 ημερών (αγωνιζόμενος στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου εναντίον της Κροατίας) έγινε ο νεότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης. Η ασίστ του προς τον Ντάνι Καρβαχάλ, εναντίον της Κροατίας, ήταν μία από τις λαμπρότερες στιγμές του στη διάρκεια της διοργάνωσης. Εχει καταγράψει πληθώρα εκπληκτικών επιδόσεων από τη στιγμή που φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία δεν δύναται (νόμιμα) να οδηγήσει αυτοκίνητο. Ωστόσο το ποδοσφαιρικό ταλέντο στάζει άφθονα από πάνω του. Με την εθνική ομάδα έχει να επιδείξει (από τον Σεπτέμβριο 2023) εννιά εμφανίσεις, δυο γκολ και επτά ασίστ. Οι δυνατότητές του φαίνονται απεριόριστες. Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού η αγοραία αξία του ανερχόταν στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Ο πιο ακριβός παίκτης της Μπαρτσελόνα μαζί με τον (ισόποσο του) Γκάβι.

 ΤΖΟΥΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΚXΑΜ ΑΓΓΛΙΑ ● 20 ΕΤΩΝ


Δεν είναι λίγες οι στιγμές που ξεχνάμε πως ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ είναι μόλις 20 ετών. Στο πρώτο παιχνίδι της Αγγλίας εναντίον της Σερβίας (1-0) ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της. Hταν η λάμψη του, στο Γκέλζενκιρχεν, απέναντι στους «πλάβι», όπως ακριβώς η ίδια, ολόκληρη την περασμένη αγωνιστική περίοδο, με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ και στη Λα Λίγα. Στο πρωτάθλημα Ισπανίας κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς. Διψάει να επαναλάβει τον εαυτό του στην τρέχουσα διοργάνωση εθνικών ομάδων, να κατακτήσει το τρόπαιο με την Αγγλία, αλλά και τη «Χρυσή Μπάλα» τον προσεχή Δεκέμβριο. Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού η αγοραία αξία του ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ. Ο πιο ακριβός παίκτης της Ρεάλ μαζί με τον (ισόποσο) Βινίσιους Ζούνιορ.

 ΑΡΝΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΡ 19 ΕΤΩΝ ● ΤΟΥΡΚΙΑ

Ξεχειλίζει από ταλέντο η Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είναι μόνον ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ μια ισχυρή απόλαυση για τα μάτια, αλλά και ο 19χρονος Τούρκος ακραίος κυνηγός ή επιθετικός μέσος Αρντα Γκιουλέρ. Συνήθως (αμφότεροι) κινούνται πίσω από τον κεντρικό κυνηγό. Από ανάγκη ο Aγγλος, φυσιολογικά ο Τούρκος. Συνεπώς, για να χωρέσουν στην ενδεκάδα θα πρέπει ο Γκιουλέρ να αλλάξει θέση, καθώς ο συμπαίκτης του είναι στα σημεία καλύτερος, αλλά και πιο έμπειρος. Oμως σε αυτό το Ευρωπαϊκό ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα, με διαφορετικές (ομαδικές) φιλοδοξίες, αλλά τις ίδιες ατομικές. Σκόραρε εναντίον της Γεωργίας με φανταστική ενέργεια και δίκαια απέκτησε την ετικέτα ο «Μέσι της Τουρκίας». Είναι ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης (19 ετών και 114 ημερών) ως πρωτοεμφανιζόμενος. Αφαίρεσε ένα από τα πάμπολλα ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πριν απ’ την έναρξη του Ευρωπαϊκού η αγοραία αξία του ανερχόταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

 ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ 21 ΕΤΩΝ ● ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Δεν θα ήταν παράλογο αν λέγαμε πως χάρη σε αυτόν η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας προκρίθηκε στην επόμενη φάση με το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής. Ηταν ο σκόρερ, στις καθυστερήσεις, εναντίον της Τσεχίας (2-1) στο πρώτο παιχνίδι. Πέρασε ως αλλαγή (90’) και σκόραρε αμέσως (92’). Ηταν το πρώτο γκολ, με την εθνική ομάδα, του νεαρού ακραίου κυνηγού της Πόρτο, γιου του Σέρζιο Κονσεϊσάο, μετά τρεις συμμετοχές του με αυτήν. Μόλις στις 21 Μαΐου επιλέχθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα και ενσωματώθηκε χωρίς δισταγμούς στη βασική 26άδα. Κέρδισε δίκαια θέση στο ρόστερ των Λουζιτανών, έστω και αν έπαιξε δανεικός στην Πόρτο από τον Αγιαξ. Ηδη έβαλε τη σφραγίδα του στη διοργάνωση από νωρίς, που αποτελεί ενδεχομένως το εφαλτήριο για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του. Πριν απ’ την έναρξη του Ευρωπαϊκού η αγοραία αξία του ανερχόταν στα 22 εκατομμύρια ευρώ.