Latest News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας από το χτύπημα Χούτι στο ελληνόκτητο «Chios Lion» (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Tο πετρελαιοφόρο Chios Lion με σημαία Λιβερίας βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και του κινδύνου πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά θάλασσα, μετά την επίθεση... των Χούτι

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Θαλάσσιων Πληροφοριών (JMIC), ένα μη επανδρωμένο σκάφος προκάλεσε μικρές ζημιές στην πλαϊνή πλευρά του Chios Lion, τη Δευτέρα στο πλαίσιο ενός σμήνους επιθέσεων από τους Χούτι στο δεξαμενόπλοιο αυτό. Στόχος της επίθεσης ήταν ακόμα ένα πλοίο που έπλεε περίπου 100 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης.

Η στιγμή της επίθεσης καταγράφηκε on camera:

«Ενώ αρχικά κατευθυνόταν προς το νότο, μετά την επίθεση το σκάφος γύρισε και οπισθοχώρησε βόρεια από την περιοχή απειλής για να εκτιμήσει περαιτέρω τη ζημιά και να διερευνήσει πιθανή διαρροή πετρελαίου», ανέφερε το JMIC σε ανακοίνωσή του για το γεγονός.

Πρόσθεσε ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα ήταν ασφαλείς. Ο διαχειριστής του Chios Lion δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό από το Reuters.

Οι Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν το Chios Lion και το Bentley I με βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και παγιδευμένες βάρκες ως απάντηση στη φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.

Από τον Νοέμβριο, οι επιθέσεις των Χούτι έχουν επιβαρύνει οικονομικά το παγκόσμιο εμπόριο, αναγκάζοντας τους πλοιοκτήτες να δρομολογούν τα πλοία μακριά από τη σύντομη διαδρομή μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και προς τη μεγαλύτερη και ακριβότερη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Αποτελούν επίσης κίνδυνο για το περιβάλλον καθώς πέρα από τον κίνδυνο διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα από τις επιθέσεις τους, τα ίδια τα πλοία αναγκάζονται να καταναλώνουν πολύ περισσότερα καύσιμα, εκπέμποντας πολλαπλάσια αέρια προς την ατμόσφαιρα.