Στις Σέρρες πέθανε ο πρώτος άνθρωπος από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για την περίοδο μετάδοσης... 2024.
Το θανατηφόρο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένεται να ανακοινωθεί στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπου και θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν έχει εντοπιστεί κι άλλο την ίδια περίοδο στην Ελλάδα.
Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν ηλικίας 75 ετών και είχε υποκείμενα νοσήματα. Ο ίδιος ήταν το πρώτο κρούσμα του ιού στην περιφέρεια των Σερρών, η οποία το 2023 ήταν και η περιοχή όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε όλη τη χώρα.
Από τον ιό τους Δυτικού Νείλου κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, Νομίατρο της περιφέρειας Σερρών.
Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).
Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.