Latest News

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Τιμολόγια ρεύματος: «Ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές και τον Ιούλιο, άγνωστο ακόμα το ποσό της επιδότησης


 Κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή της μεγαβατώρας να διαμορφώνεται κοντά στα 220 ευρώ, από τις υψηλότερες – αν όχι η υψηλότερη – στην Ευρώπη, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές και αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία... και προσπαθεί μέσω της έκτακτης φορολόγησης των παραγωγών να μειώσει κάπως τις συνέπειες των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι η τιμή για τα «πράσινα» τιμολόγια να διαμορφωθεί περίπου στα 15 ως 16 λεπτά η κιλοβατώρα, ωστόσο, επισημαίνεται στους καταναλωτές ότι επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο. Ετσι, ενώ αυτόν τον μήνα η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του «πράσινου» τιμολογίου.

Αυξήσεις επίσης αναμένεται να παρατηρηθούν και στα «μπλε» τιμολόγια ενώ για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπονται επιδοτήσεις, ωστόσο απαλλάσσονται από την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ των προηγούμενων ετών, που συνολικά εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που επίσης επισημαίνεται είναι ότι, λόγω ζέστης, η κατανάλωση των Ιούλιο θα είναι εκ των πραγμάτων αυξημένη, οπότε τα νοικοκυριά καλούνται να επιδείξουν προσοχή στα κλιματιστικά και τα υπόλοιπα μέσα δροσιάς.