Latest News

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων


 Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πολλοί νυν ή και υποψήφιοι γενικοί γραμματείς περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση ή την αξιοποίηση τους, οι οποίες πρέπει να αναμένονται τις επόμενες μέρες και σίγουρα μέχρι τα... τέλη Ιουλίου το αργότερο.

Η προεργασία έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα από τον υπουργό επικρατείας Ακή Σκέρτσο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και τον Θανάση Νέζη στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού όποιος γνωρίζει όλη την κομματική γεωγραφία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ανακοινώσεις αναμένονταν να γίνουν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι τελικές εισηγήσεις είχαν παραδοθεί στον πρωθυπουργό, ωστόσο επί αυτών υπάρχουν κάποιες διορθώσεις αλλά και ένας σκεπτικισμός για το αν θα πρέπει ή όχι να είναι σαρωτικές οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν μια που τις προηγούμενες μέρες το ρεπορτάζ μιλούσε για αντικατάσταση ακόμα και 30 προσώπων.

Το θέμα της συμπεριφοράς των γενικών γραμματέων είχε τεθεί πολλές φορές από τους βουλευτές στον πρωθυπουργό τόσο στις συναντήσεις που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η αλαζονική συμπεριφορά ορισμένων, η άρνηση άλλων να επικοινωνήσουν ακόμη και με τους βουλευτές προκειμένου να γίνουν υποδοχείς αιτημάτων τους, η ισοβιότητα που υπάρχει σε ορισμένους καθώς βρίσκονται στη θέση τους από το 2019 είναι ορισμένες από τις αιτίες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει στο σαρωτικό ανασχηματισμό.

Και φυσικά η λογική που έχει εισχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και μιλά και για αξιοποίηση κομματικών στελεχών που έβλεπαν για πολύ καιρό θέσεις να παίρνουν μόνο όσοι έρχονταν στην Νέα Δημοκρατία από άλλους πολιτικούς χώρους παίζει το ρόλο της.

Γι’ αυτό και στα ονόματα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να υπάρχουν και γαλάζια στελέχη που έδωσαν αρκετούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα όπως ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Προς αξιοποίηση ακούγονται και τα όνομα των πρώην βουλευτών Γιάννη Μελά και Σάββα Χιονίδη ενώ είναι πολύ πιθανό στην νέα λίστα των γενικών γραμματέων να βρεθεί και το όνομα του Σπύρου Καρανικόλα ο οποίος αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τόσο η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, όπου πήγε αρκετά καλά, όσο και οι τηλεοπτικές μάχες που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως τον έχουν ενσωματώσει πλήρως στο κομματικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί και ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει θετική εικόνα και αναγνωρίζονται οι μάχες που έχει δώσει στο χώρο της παιδείας όταν κατείχε την θέση του πρύτανη.

Και μια και μιλάμε για στελέχη από άλλους χώρους σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση της Ζέφης Δημαδάμα από το υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τέλος προς αντικατάσταση οδηγούνται και οι δύο γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα στην Δήμητρα Λιγούρα αρκετοί βουλευτές χρεώνουν αλαζονική συμπεριφορά ενώ η αντικατάσταση έχει να κάνει και με τους συνολικούς σχεδιασμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πάντως για τις παραμονές, τις αντικαταστάσεις και τις νέες εισόδους ρόλο θα παίξει και η γνώμη των υπουργών καθώς κατά τη διάρκεια σύνταξης του καταλόγου έχουν ερωτηθεί όλοι υπουργοί τόσο για την συνεργασία που είχαν μαζί τους οι γενικοί γραμματείς όσο και για την αποδοτικότητα που έδειξαν το προηγούμενο διάστημα στην θέση που κατείχαν.