Latest News

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: «Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για τα ζώα που θάφτηκαν ζωντανά», λέει ο Κουρέτας


 «Δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη» στο ζήτημα των προβάτων που θάφτηκαν ζωντανά λόγω πανώλης, διαμηνύει... ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων πανώλης στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, κύμα αντιδράσεων έχει προκληθεί μετά την παράνομη θανάτωση 350 προβάτων, που προσβλήθηκαν από πανώλη στο Καστράκι Τρικάλων.

Μετά την καρατόμηση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων για το ζήτημα, σε νέες του δηλώσεις ο Δημήτρης Κουρέτας ήταν κατηγορηματικός, διαμηνύοντας ότι θα γίνει επιτρεπτό τέτοιες ενέργειες να αμαυρώσουν την μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαταχθεί πειθαρχική και διοικητική έρευνα, ενώ ο περιφερειάρχης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, μετά τις σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με μολυσμένα ζώα από το Καστράκι Καλαμπάκας να θάβονται ζωντανά.

Παράλληλα, οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη τη Θεσσαλία. Έχει ολοκληρωθεί ο ενδελεχής έλεγχος στις επικίνδυνες ζώνες που βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από τις μονάδες όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί πάνω από 130.000 αιγοπρόβατα και έχουν θανατωθεί περίπου 9.000 από αυτά.

Τα κλιμάκια, που έχουν συγκροτηθεί για να φέρουν εις πέρας το μεγάλο έργο των ελέγχων, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση.