Latest News

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Βρετανία: Σχηματίζει κυβέρνηση ο Κιρ Στάρμερ – Για πρώτη φορά γυναίκα υπουργός Οικονομικών, ποιοι αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια

 

Στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο θριαμβευτής των εκλογών Κιρ Στάρμερ, που οδήγησε τους Εργατικούς ξανά στην εξουσία μετά από... 14 χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, ούσα η πρώτη γυναίκα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ υπουργός Εξωτερικών φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Λάμι.

Επίσης, ο Τζον Χίλι αναλαμβάνει, σύμφωνα με το BΒC, υπουργός Άμυνας και η Ιβέτ Κούπερ φαίνεται ότι γίνεται η επόμενη υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, έφτασε και συναντήθηκε με τον Στάρμερ, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο Ed Miliband ο οποίος μάλλον θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας.

Στη Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε και ο Πατ ΜακΦάντεν, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Στάρμερ και βασικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας των Εργατικών. Ο ΜακΦάντεν είναι ο δεύτερος ανώτερος πολιτικός των Εργατικών που επισκέφτηκε τον νέο πρωθυπουργό, γεγονός που λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει. Όπως επισημαίνει το BBC, ανέλαβε καγκελάριος του Δουκάτου του Λάνκαστερ (σσ. τα καθήκοντά του θυμίζουν αυτά του «υπουργού Επικρατείας» και δεν έχει χαρτοφυλάκιο).

Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν φτάσει, ακόμα, ο Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ήταν σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, όταν οι Εργατικοί βρίσκονταν στην αντιπολίτευση-έναν ρόλο που ανέλαβε και στην τωρινή κυβέρνηση που σχηματίζεται- η Ιβέτ Κούπερ, που έγινε υπουργός Εσωτερικών και η Άντζελα Ρέινερ, που θα εκτελεί χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Στάρμερ, ενώ θα είναι επίσης υφυπουργός υπεύθυνη για τους τομείς στέγασης και κοινοτήτων.

Η Μπρίτζετ Φίλιπσον, ο Πίτερ Κάιλ και η Ανελίζε Ντοντς κατέφθασαν, ακόμα, στη Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας διατελέσει σκιώδης υπουργός Παιδείας, υπουργός Επιστημών και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος αντίστοιχα πριν από τις εκλογές, ενώ στην πρωθυπουργική οικία βρίσκονται και οι Σαμπάνα Μαχμόντ, Τζον Χίλι και Ουές Στρίτινγκ, που ενδέχεται να αναλάβουν χρέη υπουργών Δικαιοσύνης, Άμυνας και Υγείας αντίστοιχα.

Στάρμερ: Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο

Αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Βασιλιά Κάρολο ο νέος πρωθυπουργός μετέβη με την σύζυγό του στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου απευθύνθηκε στο βρετανικό έθνος παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από Μέσα όλου του κόσμου.

Ο Κιρ Στάρμερ απευθύνθηκε στους Βρετανούς πολίτες στέλνοντας ενωτικό μήνυμα.

«Μας έχετε δώσει μια σαφή εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε αλλαγές. Να επαναφέρουμε την υπηρεσία και τον σεβασμό στην πολιτική. Τέλος στην εποχή των θορυβωδών επιδόσεων. Και να ενώσουμε τη χώρα μας.