Latest News

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Θερμοπληξία: Ποια τα συμπτώματα αλλά και πώς τα αναγνωρίζουμε

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η χώρα είναι «αντιμέτωπη» με πολλή ζέστη αλλά και σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να δέχεται δεκάδες κλήσεις για περιστατικά θερμοπληξίας...

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο πρόεδρος εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Γιώργος Μαθιόπουλος, αναφερόμενος στα περιστατικά θερμικής καταπόνησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν, εξήγησε πώς αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Από τον πρώτο καύσωνα του Ιουνίου έχουμε μεταφέρει κάποια περιστατικά. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε δεχθεί περίπου 35 κλήσεις στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ για θερμοπληξία, όπου έχουμε μεταφέρει περίπου 15 άτομα», ανέφερε αρχικά, ενώ σημείωσε πως οι πολίτες άκουσαν τους ειδικούς και έμειναν στα σπίτια τους κυρίως τις ώρες που υπάρχει μεγάλη θερμοκρασία, δηλαδή από τις 10 μέχρι τις 5 το απόγευμα.

«Οι πολίτες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και τα μικρά παιδιά πρόσεξαν ίσως πιο πολύ και δεν είχαμε πολλά περιστατικά», συμπλήρωσε.

Ποια είναι τα  συμπτώματα θερμοπληξίας

Ο κ. Μαθιόπουλος εξήγησε πως τα πιο κοινά είναι:

  • έντονος πονοκέφαλος,
  • ταχυπαλμία,
  • ζάλη,
  • τάσεις λιποθυμίας

Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, εξήγησε πως όσοι αισθανθούν αδιαθεσία θα πρέπει να μεταφερθούν σε δροσερό μέρος, να χρησιμοποιήσουν ψυχρά επιθέματα για να δροσιστούν και να καταναλώσουν πολλά υγρά.

«Θα πρέπει να παίρνουμε και τη γνώμη των ειδικών, δηλαδή τον γιατρό μας, έτσι ώστε αν χρειαστεί να μεταφερθεί ο ασθενής στον κοντινότερο υγειονομικό σχηματισμό» πρόσθεσε, ενώ τέλος καλεί τον κόσμο να μην βγαίνει έξω από το σπίτι όταν η θερμοκρασία είναι στα ύψη.