Το… φιάσκο των ελληνικών αρχών, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Ύδρα μετά από χρήση πυροτεχνημάτων σε παραλία, επιβεβαίωσε επιβάτης της θαλαμηγού «Persephoni I».
Συγκεκριμένα, ένας εκ των μισθωτών του σκάφους και μεγαλοεπιχειρηματίας από το Καζακστάν, ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ενημέρωσε -μέσω γραπτής του δήλωσης– πως «πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό», σημειώνοντας πως «ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς όταν πληροφορηθήκαμε τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο».
Παράλληλα, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία, τονίζοντας ότι «θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους».
Αναλυτικά η δήλωση του Αμπουλγκαζίν:
«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.
Ναύλωσα τη θαλαμηγό Persephoni I για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 στις 22 Ιουνίου 2024 για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για μένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον μου ή των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.
Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς όταν πληροφορηθήκαμε τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο κατά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Ούτε εγώ, ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που θεσπίστηκαν στο γιοτ. Ούτε εγώ, ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα του γιοτ ή από άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.
Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους.
Λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας, δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».
Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν μετά το… φιάσκο της φυγής
Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό… κατόπιν εορτής για τη φωτιά στην Ύδρα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οκτώ ατόμων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό, μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας που είχε ζητήσει η ανακρίτρια, εντοπίστηκαν υπολείμματα από κροτίδες στην παραλία, στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά.
Ίχνη από πυροτεχνήματα βρέθηκαν σε παραλία του νησιού
Με σημαντική χρονική καθυστέρηση, οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε μια πιο επισταμένη διερεύνηση των συνθηκών μέσω των οποίων ξέσπασε πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα σε δασώδη περιοχή στην Ύδρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτόπια έρευνα που πραγματοποίηθηκε σε παραλία δίπλα στον όρμο του Αγίου Νικολάου, όπου είχε αγκυροβολήσει η θαλαμηγός «Περσεφόνη», διαπίστωσε ίχνη από κροτίδες. Συγκεκριμένα, στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ερεύνησαν με προσοχή κάθε εκατοστό του χώρου και εντόπισαν ίχνη από κροτίδες που, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προσδιορίστηκε από το διαμέτρημά τους ότι είναι τύπου Cobra.
Πρόκειται για κροτίδες που προκαλούν ισχυρή έκρηξη, χρησιμοποιούνται κατά κόρον το Πάσχα και μπορούν να προκαλέσουν ακρωτηριασμό ή ακόμη και θάνατο. Υπενθυμίζεται, δε, ότι αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει στις Αρχές ότι την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά άκουσε δυνατούς κρότους και παρατήρησε ένα βοηθητικό σκάφος να κάνει δρομολόγια μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού που βρισκόταν στην περιοχή.
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει εξηγήσεις;
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έσπευσε να διαρρεύσει το ΑΠΕ, «από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών».
Επισημαίνουν ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.
Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος
Ήδη για την υπόθεση διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος και κρίθηκαν προσωρινά προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους πλοίαρχος και υποπλοίαρχος.
Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ. Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.
Στο μικροσκόπιο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. οι χειρισμοί Πυροσβεστικής και Λιμενικού
Έρευνα μετά από διαταγή της εισαγγελίας Πειραιά ξεκίνησε για τους χειρισμούς της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο μοναδικό πευκοδάσος της Ύδρας.
Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία καλείται να διερευνήσει αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα δύο παραπάνω σώματα ήταν και οι ενδεδειγμένες.
Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.
Ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.