Latest News

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Ο τυφώνας Μπέριλ ισοπέδωσε ολόκληρο νησί στην Καραϊβική - Σχεδόν όλοι άστεγοι, δεν υπάρχει τροφή (ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΚΟΝΕΣ)


 Ο τυφώνας Μπέριλ χτύπησε τα εξωτικά νησιά με ταχύτητες ανέμων που ξεπερνούσαν τα... 260 χλμ την ώρα. To νησί Γιούνιον, που βρίσκεται στο ανεξάρτητο κρατίδιο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες στην Καραϊβική ισοπεδώθηκε, με τους περισσότερους κατοίκους να μένουν άστεγοι και σε σοκ.

«Το νησί Γιούνιον είναι σε τρομερή κατάσταση μετά το πέρασμα του Μπέριλ. Δεν έχουν μείνει σχεδόν καθόλου όρθια κτίσματα. Τα σπίτια είναι ισοπεδωμένα, οι δρόμοι φραγμένοι και οι κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πέσει στους δρόμους» δήλωσε στο BBC κάτοικος του νησιού.

Μια άλλη κάτοικος που διευθύνει με την οικογένειά της ένα ξενοδοχείο, περιέγραψε τα όσα έζησε ως μια «φρικτή εμπειρία». Είπε ότι έπρεπε να σπρώξουν έπιπλα στις πόρτες και τα παράθυρα για να μην τα ανοίξουν οι συνεχείς άνεμοι και οι τεράστιες ριπές.

«Η πίεση ήταν τόσο έντονη που την ένιωθες στα αυτιά σου. Μπορούσαμε να ακούσουμε την οροφή του σπιτιού να διαλύεται και να πέφτει πάνω σε ένα άλλο σπίτι. Τα παράθυρα έσπασαν, πλημμύρισαμε…Κανείς δεν ήξερε ότι οι καταστροφές θα ήταν τόσο μεγάλες, όλοι έχουν πληγεί».

Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μαζέψουν ξύλινα και πλαστικά φύλλα για να φτιάξουν κάποιο είδος προσωρινής στέγασης για τις οικογένειές τους.

«Και προφανώς, η εύρεση νερού και τροφής θα είναι δύσκολη», πρόσθεσε.

Η Alizee Sailly είπε ότι πολλά άλλα αγαθά χρειάζονται επίσης επειγόντως στο Union Island – από κονσέρβες και γάλα σε σκόνη μέχρι προϊόντα υγιεινής, κιτ πρώτων βοηθειών και σκηνές.

Επίσης, απενεργοποιημενες είναι οι επικοινωνίες και η επικοινωνία γίνεται μόνο μέσω του δικτύου Starlink του Έλον Μασκ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες λέει ότι αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος.

Μιλώντας το πρωί της Τεταρτης, ο Πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, Ralph Gonsalves συνόψισε το σοκ που υπέστη η περιοχή σε μια φράση:

«Ο τυφώνας Beryl – αυτός ο επικίνδυνος και καταστροφικός τυφώνας – ήρθε και έφυγε και έχει αφήσει στο πέρασμά του μια τεράστια καταστροφή και πόνο από τον οποίο υποφέρει όλο το έθνος μας».

Υποσχέθηκε επίσης να αντιδράσει το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άφησε ο καταστροφικός τυφώνας.

Στο νησί Γιούνιον, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός ότι η κυβέρνηση έχει τα κεφάλαια, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να αντεπεξέλθει.

«Ελπίζω ότι μπορούν να μας στείλουν τον στρατό και την ακτοφυλακή για να μας βοηθήσουν. Δεν έχω ιδέα αν είναι σε θέση να ξαναχτίσουν το νησί, αλλά δεν νομίζω», είπε ο Sebastien. «Αυτό θα πάρει δισεκατομμύρια, θα χρειαστεί ένα χρόνο ή περισσότερο και θα χρειαστεί διεθνής βοήθεια».

Ο Μπέριλ, κατηγορίας 5, έπληξε χθες με σφοδρότητα τις νοτιοανατολικές Αντίλλες, προκαλώντας επίσης σημαντικές ζημιές και τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), αναμένεται να αποδυναμωθεί όταν φθάσει στα ανοικτά της Τζαμάικας σήμερα.

Δείτε φωτογραφίες:

τυφωνας μπεριλ καραιβικη

τυφωνας μπεριλ καραιβικη

τυφωνας μπεριλ καραιβικη

τυφωνας μπεριλ καραιβικη

τυφωνας μπεριλ καραιβικη

τυφωνας μπεριλ καραιβικη