Latest News

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα – Τρία μέτωπα σε Όλυμπο, Βοιωτία και Λέσβο


 Μάχη με τις φωτιές δίνει και σήμερα (06/07) η Πυροσβεστική σε Όλυμπο, Βοιωτία και Λέσβο, ενώ είναι υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές... της χώρας.

Συγκεκριμένα, Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • Αττική και Κύθηρα

  • Περιοχές της Λακωνίας και της νότιας Εύβοιας

  • Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά Τώρα, Φωτιά, Κίνδυνος Πυρκαγιάς

Φωτιά τώρα στον Όλυμπο

Μία φωτιά σε δασική έκταση στον Όλυμπο προκλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (06/07) και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή της στο Χ, η Πυροσβεστική έγραψε τα εξής: «#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Κοπανούλα Ολύμπου, Πιερία. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 Ε/Π».

Επισημαίνεται ότι το σημείο στο οποίο μαίνεται η φωτιά, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δύσκολα προσεγγίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις (δασοκομάντος) από τη Θεσσαλονίκη.

Φωτιά τώρα στη Βοιωτία

Την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε η φωτιά στη Βοιωτία που προκλήθηκε το πρωί του Σαββάτου (06/07).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 11:00 και καίει ξερά χόρτα μέσα σε ελαιοπερίβολο, ενώ δεν απειλεί τον οικισμό.

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 4ης ΕΜΟΔΕ, δέκα οχήματα και από αέρος ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Φωτιά τώρα στη Λέσβο

Σε δασική έκταση πολύ κοντά στο χωριό Κάπη, Μανταμάδου, στη βόρεια Λέσβο ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι του Σαββάτου (06/07).

Μάλιστα, στην περιοχή έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ στην κατάσβεση συμμετέχουν ήδη ελικόπτερο και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται με άλλα πέντε αεροσκάφη. Ειδικότερα, επιχειρούν 15 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβεστες, 8 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές.

Πάντως, μέχρι τη 1 το μεσημέρι η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή.