Latest News

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Χίο και Κω – Εκκενώνεται η Καρδάμαινα -Έξι τραυματίες στη Χίο, μία σύλληψη για την φωτιά στο νησί

 


Στην Κω και τη Χίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει σε διάσπαρτες εστίες, με την Πολιτική Προστασία να ενεργοποιεί το 112 για εκκενώσεις περιοχών...

Οι αρχές έστειλαν νέο 112 για εκκένωση της Καρδάμαινας στην Κω, με τους κατοίκους και τους τουρίστες να εγκαταλείπουν την περιοχή.  Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στη Χίο τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα, πέντε πυροσβέστες και ένας εθελοντής (συνταξιούχος πυροσβέστης) που διακομίστηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο του νησιού.

Νωρίτερα, νέα φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπως και στις πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και Άγιο Ελισσαίο του δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας.

Σημειώνεται ότι συνολικά 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

«Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων», υπογράμμισε στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Μάχη με τις φλόγες στη Χίο

Η φωτιά στη Χίο ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας, σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηρούντα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες κι εναέριες δυνάμεις..

Ειδικότερα, σύμφωνα με το politischios.gr, σε εξέλιξη είναι δύο μέτωπα στη Χίο, το ένα στην περιοχή Κουκουδότσουμπος και το άλλο νότια της Σιδηρούντας.

Παράλληλα, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ημεδαπού, ως υπαίτιου πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375€. Ο άνδρας κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά 2 πυροσβέστες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Στην πυρκαγιά της Χίου επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. 

Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς  από Λέσβο και Αθήνα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της.

Σύμφωνα με το alithia.gr, είναι τέτοιο το πύρινο φορτίο, που στις δύο το μεσημέρι, το σύννεφο του καπνού, ήταν ορατό και στην πόλη της Χίου.

Επίσης, δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα ενώ αναζητείται ένας ηλικιωμένος από το χωράφι του οποίου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

«Ενεργοποίηση 112. Δασική πυρκαγιά στη Χίο. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μετόχι Χίου απομακρυνθείτε προς παραλία Μετοχίου‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» έγραψε το μήνυμα σε όσους είναι στη Χίο.

Φούντωσε ξανά η φωτιά στην Κω

Στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα ήταν βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες, ωστόσο γύρω στις εφτά το απόγευμα- φούντωσε και πάλι το μέτωπο λόγω των ισχυρών ανέμων. 

Η φωτιά, σύμφωνα με το kosnews24.gr, εκτίνεται από την περιοχή του παλιού λατομείου ως την Καρδάμαινα ακριβώς απέναντι από το κάστρο της Αντιμάχειας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε αργά το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με την φωτιά να κινείται πλέον προς το παραλιακό μέτωπο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περαιτέρω και στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πριν λίγο εστάλη νέο μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Καρδάμαινα καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Αντιμάχεια. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα Κως απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 Η Αστυνομία ενημέρωσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καρδάμαινας, να απομακρυνθούν από την περιοχή και να οδηγηθούν προς την Αντιμάχεια, καθώς η φωτιά πλησιάζει το χωριό.

Τα λεωφορεία πηγαίνουν στα ξενοδοχεία και στα σπίτια για να απομακρύνουν τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή την ώρα φθάνει από Ρόδο με το πλοίο της γραμμής κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  με δυο οχήματα και 12 άνδρες, ενώ τα αεροσκάφη θα σταματήσουν τις ρίψεις και πιθανά να παραμείνουν στη Κω ώστε να ξεκινήσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης με το πρώτο φως της μέρας. Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες

Επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, νωρίτερα ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Νωρίτερα είχε σταλεί ξανά μήνυμα από το 112, που καλούσε όσους τουρίστες και κατοίκους είναι στην Καρδάμαινα και δεν έχουν όχημα, να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να απομακρυνθούν.