Latest News

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ερυθρά θάλασσα: Οι Χούθι απειλή και για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ


Οι επιθετικές δραστηριότητες των Χούθι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs), μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USVs), αλλά και πυραυλικών επιθέσεων, έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες του ΝΑΤΟ και... της Ε.Ε.

Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο απειλούν την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών, αλλά διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στο ευρύτερο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου και του στρατηγικού ανταγωνισμού που περιλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Ενώ το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία, αφοσιωμένη στην ασφάλεια και στα συμφέροντα των κρατών- μελών του, αυτά τα τρία αυταρχικά κράτη ενισχύουν τους Χούθι στην Υεμένη για να υπονομεύσουν έμμεσα την οικονομική ευημερία, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τα γενικά συμφέροντα ασφάλειας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Επομένως, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κατανοήσει την απειλή που θέτουν αυτοί οι εχθρικοί προς τη Δύση μηχανισμοί, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την φιλοϊρανική πολιτικο-στρατιωτική δύναμη. Ο έλεγχος της ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη κάνει τους Χούθι ικανούς να διαταράξουν ένα από τα πιο ζωτικά θαλάσσια σημεία στον κόσμο: το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Αυτό το στενό πέρασμα συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Αντεν και την Αραβική Θάλασσα. Ενώ βρίσκεται νότια του Τροπικού του Καρκίνου -και επομένως εκτός των γεωγραφικών ορίων του ΝΑΤΟ-, το ενδιαφέρον της Συμμαχίας είναι αναμφισβήτητο. Το στενό επιτρέπει τη διέλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και εμπορικών αγαθών μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Η στόχευση των Χούθι στη ναυτιλία -έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 50 πλοία- αποτελεί σημαντική απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι χώρες του ΝΑΤΟ, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις διαδρομές για ενέργεια και εμπόριο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος αποστολής λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και μερικές φορές της αλλαγής δρομολόγησης σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι επιθέσεις αυξάνουν επίσης τα ασφάλιστρα για τα πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επηρεάζοντας έμμεσα το κόστος των αγαθών. Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ εξαρτώνται από την αδιάλειπτη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του στρατηγικού στενού. Οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις ενέργειας και εκτίναξη των τιμών, επηρεάζοντας τις οικονομίες, που ήδη πλήττονται από την αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα: το εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώνεται κατά τα δύο τρίτα.

Το Ιράν, βασικός υποστηρικτής των Χούθι, παρέχει προηγμένα όπλα και εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας τα αμοιβαία συμφέροντά τους. Τα ιρανικά σκάφη πληροφοριών, που παρέχουν ενημέρωση στόχευσης στους Χούθι, ταξιδεύουν ελεύθερα σε περιοχές όπου οι Χούθι επιτίθενται αδιακρίτως σε άλλα σκάφη, κάνοντας ελάχιστη προσπάθεια να κρύψουν τη συνεργασία τους.

Επιπλέον, η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσφέρει διάφορες μορφές διεθνούς υποστήριξης στους Χούθι, με γνώμονα την ευθυγράμμιση των συμφερόντων τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Δύση. Αυτή η επιλεκτική στόχευση καταδεικνύει μια έμμεση απειλή για το ΝΑΤΟ, καθώς υπογραμμίζει το ρόλο των Χούθι σε έναν ευρύτερο συνασπισμό κρατικών και μη κρατικών παραγόντων που αμφισβητούν τα δυτικά συμφέροντα. Οι δραστηριότητες των Χούθι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου παράτυπου πολέμου, που επηρεάζεται από μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία.

ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αναφορές αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι οι Χούθι ενδέχεται σύντομα να παράσχουν όπλα στην τρομοκρατική ομάδα Αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία. Υπάρχουν, επίσης, σαφή οφέλη για την Κίνα. Εχει μια αυξανόμενη εμπλοκή στην περιοχή και επεκτείνει τις στρατιωτικές και εμπορικές βάσεις της στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Η Ρωσία βλέπει ευκαιρίες στην αστάθεια που προκαλείται. Με την ευθυγράμμιση με το Ιράν και -σε μικρότερο βαθμό- με τους Χούθι, η Ρωσία στοχεύει να αποδυναμώσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και να αποσπάσει την προσοχή της Συμμαχίας από τον πυρήνα της εστίασης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.