Latest News

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Σταμάτησαν οι βυθοκορήσεις στο λιμάνι μετά από μήνυση που κατέθεσαν πολίτες


 Σταμάτησαν οι βυθοκορήσεις στο λιμάνι του Πειραιά μετά από την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσαν οι εργολάβοι... της COSCO.

Μήνυση κατέθεσε το Παρατηρητήριο Πειραϊκής κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος και  της παράβασης καθήκοντος.                                                                                       

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 9 Ιουλίου υπέπεσε στην αντίληψη μελών του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών βυθοκόρησης στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στον Άγιο Νικόλαο, 100 μέτρα από τα γραφεία του Κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, οι εργολάβοι άδειαζαν την φορτηγίδα με τα  βυθοκορήματα και τα έριχναν πίσω στη θάλασσα.Φαινόταν ότι η φορτηγίδα στην οποία εναποτίθενται τα βυθοκορήματα είχε παρουσιάσει σημαντική κλίση προς τα δεξιά και κινδύνευε να ανατραπεί. Οι εργολάβοι υπερφόρτωσαν την φορτηγίδα και βλέποντας κατόπιν τον κίνδυνο της ανατροπής της, επί δυο ώρες πετούσαν πίσω στη θάλασσα με την αρπάγη του πλωτού γερανού τα βυθοκορήματα προκαλώντας επαναιώρηση του ιζήματος και εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση.

Παρά την άμεση αντίδρασή των  δημοτών που αντιλήφθηκαν το συμβάν και εκκλήσεις προς το λιμεναρχείο και τους εκτελούντες τις εργασίες βυθοκόρησης να παύσουν τις εργασίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση  αντιθέτως επίσπευσαν την απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση του αδειάσματος της φορτηγίδας, εξαφανίστηκαν και έκτοτε δεν εκτελούν πλέον εργασίες βυθοκόρησης. Ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι την επόμενη ημέρα ανέσυραν από την θάλασσα το πλέγμα κατακράτησης ιζημάτων και εμφανίστηκε η γυμνή αλήθεια:To  πλέγμα είναι σχισμένο, χιλιοτρυπημένο και ασφαλώς μόνο πλέγμα συγκράτησης ιζημάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το πλέγμα μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο του λιμένα για επιδιόρθωση και οι εργασίες βυθοκόρησης έχουν σταματήσει...