Η επικεφαλής της οργάνωσης, ο αδελφός της αλλά και η ηλικιωμένη μητέρα τους συμμετείχαν στο κύκλωμα εκβιαστών στην Αθήνα.
Πρόκειται για την 43χρονη «Νάνσυ» που θεωρείται πως ήταν μία από τους δύο επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς η ίδια προσέγγιζε επιχειρηματίες που διατηρούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προσφέροντάς τους τη «βοήθειά» της ώστε να αποφύγουν τη βεβαίωση προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Νάνσυ αξιοποιούσε για τη δράση της έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών σε δημόσιες υπηρεσίες, στρατολογώντας υπαλλήλους από τον δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια που την εφοδίαζαν με τις απαραίτητες πληροφορίες για να προχωρά κατόπιν στους εκβιασμούς.
Στο ίδιο κύκλωμα, δρούσε και ο αδελφός της αλλά και η μητέρα τους, καθώς όπως φαίνεται, είχαν «οικογενειακό» ενδιαφέρον για τους εκβιασμούς: Ο αδελφός είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα - ταμία της οργάνωσης, που εισέπραττε κατόπιν οδηγιών των επικεφαλής τα χρήματα από τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες, ενώ κατόπιν «μοίραζε» στα μέλη της οργάνωσης τα ποσά που τους αναλογούσαν κάθε φορά. Επιπλέον, στην αρμοδιότητά του, ήταν να διατηρεί ένα «ταμείο» - χρήματα που αποθήκευαν στο σπίτι της μητέρας τους - από το οποίο χρησιμοποιούσαν ποσά για να δωροδοκούν, όποτε χρειαζόταν, δημοσίους υπαλλήλους. Στις παραδόσεις αυτές, μάλιστα, επιδείκνυε μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνει αντιληπτή η δράση του από τρίτους και από τις διωκτικές αρχές.
Η συμβουλή της μητέρας της Νάνσυς στον γιο της
Η μητέρα των δύο αδελφών γνώριζε επακριβώς τη δράση τους αλλά και τα χρηματικά ποσά που φρόντιζε να κρατά επιμελώς κρυμμένα στο σπίτι της. Σε πολλές περιπτώσεις, εκείνη ήταν που έπαιρνε χρήματα από το «ταμείο» ώστε να προχωρήσουν οι δωροδοκίες του κυκλώματος. Συμβούλευε μάλιστα τον γιο της να είναι προσεχτικός και να μην αναφέρεται στα χρηματικά ποσά που μεταφέρει στην οικία της, όταν μιλούσε στο τηλέφωνο. Ως γυναίκα μεγάλης ηλικίας, ήταν υπεράνω υποψίας και για τον λόγο αυτό είχε αναλάβει τη φύλαξη των χρημάτων.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε εκβιάσει τους ιδιοκτήτες τουλάχιστον 45 καταστημάτων ενώ εκτιμάται ότι το συνολικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 700.000 ευρώ, ανά έτος.
Τα ποσά που έπαιρναν από τους επιχειρηματίες, στη συνέχεια μοιράζονταν στα μέλη του κυκλώματος ως εξής:
- Υπάλληλοι Δημοτικής Αστυνομίας: 3.000 έως 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
- Υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης: 500 έως 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
- Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: 150 έως 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
- Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: 4.000 έως 25.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις όπου η «Νάνσυ» είχε ζητήσει και είχε λάβει τελικά από «πελάτες» της, χρηματικά ποσά από 80.000 έως 120.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40.000 έως 80.000 ευρώ προοριζόταν για την δωροδοκία υπαλλήλων, ώστε να εγκριθούν αιτήματα τους από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.