Τα εστιατόρια σε ορισμένες τουρκικές παραθεριστικές πόλεις κάθονται μισοάδεια στην τουριστική περίοδο αιχμής, καθώς πολλοί ντόπιοι θεωρούν ότι είναι φθηνότερο να κάνουν διακοπές στη γειτονική Ελλάδα από το να μείνουν και να φάνε σε ένα από τα παγκοσμίου φήμης θέρετρα της χώρας τους... γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
Οι θυμωμένοι Τούρκοι πολίτες έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τους λογαριασμούς που πήραν από εστιατόρια, όπως για παράδειγμα μία των 640 δολαρίων για φαγητό και ποτό για πέντε άτομα στην Αλικαρνασσό και 30 δολάρια για παγωτό στην Κρήνη (Τσεσμέ). Εν τω μεταξύ, από τα ελληνικά νησιά της Μεσογείου, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, οι συμπατριώτες τους Τούρκοι καυχιούνται ότι πληρώνουν πολύ λιγότερο από τις εγχώριες τιμές.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, καθώς και των τιμών εδώ κι εκεί», είπε ο Μουράτ Γιαβούζ, συνταξιούχος Τούρκος τραπεζίτης που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, μιλώντας στο Bloomberg. «Τα εστιατόρια εδώ έχουν χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για να αυξήσουν τις τιμές».
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 91% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τον ήδη εντυπωσιακό ονομαστικό πληθωρισμό 71,6%. Ο τομέας αποτελεί το ένα τρίτο της οικονομίας των υπηρεσιών που η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ως ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας στην καταπολέμηση της σπειροειδούς αύξησης των τιμών.
Η μαζική έξοδος Τούρκων έλαβε ένα χεράκι βοηθείας από την έναρξη ενός προγράμματος ταχείας έκδοσης βίζας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ως μέρος μιας διπλωματικής προσπάθειας να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων, λέει το Bloomberg. Και οι Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που κατακλύζουν τα νησιά της Ελλάδας. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει σε τόσο μεγάλους αριθμούς που η χώρα εξετάζει τώρα την επιβολή περιορισμών στα κρουαζιερόπλοια.
«Χάσαμε το πλεονέκτημά μας ως προς την τιμή», δήλωσε ο Κιβάντς Μερίτς, στέλεχος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, σε συνέντευξή του στο Euronews, επικαλούμενος την «υπερεκτίμηση» της αξίας της τουρκικής λίρας. Ο Μερίτς είπε ότι αναμένει έως και 150.000 Τούρκοι να πάνε στη Σάμο φέτος, από περίπου 40.000 το 2023.
Τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα παρατηρούν μείωση της αγοραστικής δύναμης μεταξύ των πελατών. Ο Ραμαζάν Μπινγκιόλ, επικεφαλής της Ένωσης Επαγγελματιών όλων των Εστιατορίων και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των Αράβων πελατών μειώθηκε κατά 40% από πέρυσι, ενώ τα τουρκικά εστιατόρια μειώθηκαν κατά 30%. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπινγκιόλ είπε ότι τα μέλη του ξεκίνησαν εκπτωτική εκστρατεία μετά από πρόταση της κυβέρνησης.
Η αλυσίδα εστιατορίων Big Chefs με 128 υποκαταστήματα έχει δει τον συνολικό αριθμό των πελατών της να αυξάνεται καθώς «το ανώτερο τμήμα στρέφεται προς εμάς», δήλωσε η πρόεδρος Γκαμζέ Τζιζρελί. «Αλλά παρατηρούμε μείωση των δαπανών ανά άτομο». Η εταιρεία μειώνει το κόστος για να αντιμετωπίσει την πτώση, μεταξύ άλλων με την παραγωγή της δικής της ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.
«Με τα επιτόκια στο 50% και τον πληθωρισμό πάνω από 70%, οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ο Μπαρίς Τανσεβέρ, ιδρυτής του πολυτελούς Sunset Grill & Bar στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος λέει ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά ένα τέταρτο από πέρυσι.
Οι τιμές είναι πλέον απρόσιτες, είπε ο Τανσεβέρ και συμπλήρωσε: «Όλοι γινόμαστε φτωχότεροι».