Latest News

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Κύκλωμα, με εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, έκανε παράνομες μισθώσεις ακινήτων και σταδίων

 


Μαφιόζικες μέθοδοι διαπιστώνονται σε υποθέσεις ακινήτων, ακόμη και σταδίων, καθώς ο ξυλοδαρμός ενός υπαλλήλου αποκαλύπτει ένα κύκλωμα που εκμεταλλευόταν τις... βραχυχρόνιες μισθώσεις τους.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε πως τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν μαφιόζικες μεθόδους, αφού υπάλληλος που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση, ξυλοκοπήθηκε.

Η διοίκηση της ΕΤΑΔ είχε αναθέσει σε υπάλληλο την επίβλεψη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως γίνεται σε περιπτώσεις σταδίων, χώρων εκδηλώσεων και άλλων τέτοιων περιπτώσεων.

Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής είχε ήδη απομακρυνθεί, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Λίγες ημέρες μετά, δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό κι ενώ είχαν φτάσει ήδη στοιχεία στις αρμόδιες αρχές για παράνομες μισθώσεις ακόμη και ολόκληρων σταδίων, τα έσοδα των οποίων φέρονται να έμπαιναν στην τσέπη μελών του κυκλώματος, αντί του Δημοσίου.

Η διοίκηση της ΕΤΑΔ που ανέλαβε στα τέλη του 2023 κατέθεσε πριν από λίγες μέρες μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη βιαιοπραγία εις βάρος του στελέχους της.

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΤΑΔ και έχει παραδώσει στις αρχές, αυτό που προκύπτει είναι ότι το κύκλωμα των υπαλλήλων του δημοσίου και υπεργολάβων διαχειριστών των ακινήτων της ΕΤΑΔ προέβαιναν σε παράνομες μισθώσεις ακινήτων, χωρίς ποτέ το Δημόσιο να εισπράττει έσοδα. Η ΕΤΑΔ έχει αρχίσει και διαβιβάζει τα στοιχεία που έχει συλλέξει και συνεχίζει να συλλέγει στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί κατά πόσον και πού υπάρχουν αδικήματα υπεξαίρεσης, απιστίας και απάτης.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στην επιφάνεια μετά από ένα ξεσκαρτάρισμα που αποφάσισε να κάνει (μετά από δεκαετίες) η ΕΤΑΔ για να δει τα περιουσιακά της στοιχεία. 

Η απάτες που έκανε το κύκλωμα

Μία από τις χαρακτηριστικές απάτες που έκανε το κύκλωμα, ήταν η μίσθωση σταδίου για να γίνει μία συναυλία, η οποία έτυχε μεγάλης προβολής. Από την έρευνα που έγινε ωστόσο, διαπιστώθηκε πως δεν βρέθηκαν ούτε τιμολογήσεις προς την εταιρεία που έκανε τη συναυλία, ούτε βέβαια κατάθεση μισθώματος για τη χρήση του χώρου. Το ίδιο έγινε και στο Τροκαντερό με το στάδιο του Τάε-Κβον-Ντο που είχε εκμισθωθεί παράνομα εν αγνοία και χωρίς έσοδα για την ΕΤΑΔ για δραστηριότητες.

Σε μια από τις περιπτώσεις μισθώθηκε έκταση για να γίνει συναυλία, αλλά δεν βρέθηκαν ούτε τιμολόγια, ούτε η κατάθεση του μισθώματος. 

Μία άλλη περίπτωση που περιγράφει η «Καθημερινή» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Σε ένα από τα ακίνητα που έχει νομίμως εκμισθώσει η ΕΤΑΔ σε ιδιώτη, διάφοροι εμπλεκόμενοι απαίτησαν «φακελάκι» για να επιτρέψουν στον μισθωτή να αποκτήσει πρόσβαση. Ζητούσαν δηλαδή χρήματα για να παραδώσουν τα κλειδιά. Μια άλλη περίπτωση που αναφέρεται είναι αυτή στην οποία ηλεκτρολόγος εγκατάστασης χώρου της ΕΤΑΔ που έχει μισθωθεί, φαίνεται να ζητούσε 500 ευρώ κάθε φορά που τον καλούσαν να ανοίξει τον κλιματισμό.

Υπουργείο και ΕΤΑΔ, πριν μερικούς μήνες δημιούργησαν ένα παράλληλο εξωτερικό σύστημα ελέγχου με πιστοποιημένους ελεγκτές και νομικούς συμβούλους προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις που θα έπρεπε να πάνε στη Δικαιοσύνη. Οι ελεγκτές εντόπισαν σωρεία παράνομων πρακτικών, όπως οι παραπάνω, κυρίως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά ακόμη και παράλληλες ενοικιάσεις ακινήτων σε εξωθεσμικούς ή και ανεπιθύμητους ιδιώτες και φορείς. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν και άλλες μηνυτήριες αναφορές για συγκεκριμένες υποθέσεις, ώστε να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις υπεξαίρεσης, απιστίας και απάτης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Απόλυτο χάος στο χαρτοφυλάκιο

Από τα περίεργα που έχουν καταγραφεί στα βιβλία της ΕΤΑΔ, είναι πως στην περιουσία της ανήκει μια… κορυφογραμμή οροσειράς στη βόρεια Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να είναι αξιοποιήσιμη, Υπάρχουν επίσης ΑΒΚ που είναι απλώς αριθμοί και δεν παραπέμπουν καν σε περιοχές. Ένας από τους λόγους του χαοτικού νομικού καθεστώτος που διέπει το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ είναι ότι τα ακίνητα προέρχονται από διαφορετικές εταιρείες. 

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων προωθεί τη δημιουργία μιας νέας δομής στην ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για προσέλκυση νέων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μπει σε νέα τροχιά.