Latest News

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη - Τι απαντά η Αθήνα


 Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα προέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός... του AKP.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των “ομοεθνών μας” στη “Δυτική Θράκη” βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας. Θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την “τουρκική μειονότητα” στη “Δυτική Θράκη” και στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Εχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν τρία τέταρτα αιώνων από τη δεκαετία του 1960»

Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Θράκη και το Κυπριακό, δίνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Όπως επισήμαναν «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας». «Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση», ανέφεραν.

Σχετικά με τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές σχολίασαν πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού», συμπλήρωσαν.