Latest News

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Σεξ: Μύθοι, φόβοι, προσδοκίες και αλήθεια γύρω από τα χάπια του έρωτα

 Εδώ και χρόνια έχει πάψει να αποτελεί ταμπού η λήψη κάποιου φαρμάκου για την ενίσχυση των σεξουαλικών επιδόσεων, ιδίως από άνδρες άνω των 50 που θέλουν να «ξανανιώσουν»... ως εραστές.

Όχι τυχαία, μάλιστα, η χρήση τέτοιων σκευασμάτων εκτινάσσεται στα ύψη κατά τους θερινούς μήνες, μαζί με τις προσδοκίες για πιο συχνές ερωτικές περιπτύξεις. Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα συγκεκριμένα χάπια μπορεί να τα εφοδιαστεί κανείς χωρίς συνταγή γιατρού, ενδεχομένως να κρύβει κάποιους κινδύνους που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε.

Μεγάλη επιδημιολογική έρευνα σε 5.000 άνδρες, οι οποίοι πήραν τα «χάπια του έρωτα», αποκαλύπτει, λοιπόν, τις παγίδες από τη χρήση τους, τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται και πολλά άλλα! Η μελέτη αφορούσε στην παρακολούθηση πέντε χιλιάδων περιστατικών, που είτε πήραν τα συγκεκριμένα χάπια με συνταγές από ανδρολόγους είτε χωρίς συνταγή απευθείας από φαρμακεία ή ακόμη και από φίλους, όπως και από το Ιντερνετ.

Παίρνοντας χάπια τύπου βιάγκρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ενας στους πέντε άνδρες αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης, δηλαδή σχεδόν ένα εκατομμύριο στη χώρα μας.

Τα χάπια αυτά σήμερα μπορεί κανείς να τα πάρει και χωρίς συνταγή γιατρού, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι πλέον τα παίρνουν από το Ιντερνετ, με τηλεπωλήσεις, γιατί είναι πιο φτηνά, αλλά και πιο διακριτικά (η συναλλαγή είναι απρόσωπη).

Τα χάπια όμως είναι φάρμακα, που σημαίνει πως έχουν ενέργειες και παρενέργειες. Η ασφάλεια κρύβεται σε λεπτομέρειες όπως και ο διάβολος, και στα ψιλά γράμματα των οδηγιών, που μόνο οι γιατροί συνήθως ξέρουν να διαβάζουν, γι’ αυτό είναι καλό να συμβουλεύονται τους ειδικούς.

Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Η αποτυχία δράσης τους ανέρχεται συνολικά στο 30%, δηλαδή τρεις στους δέκα άνδρες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα. Το φάρμακο δεν δρα όλες τις φορές το ίδιο. Δηλαδή, κάποιες φορές το φάρμακο, που λειτούργησε σε προηγούμενη χρήση και μετέτρεψε τον άνδρα σε σούπερμαν στο κρεβάτι, μπορεί να έχει μηδενική δράση κάποια επόμενη φορά που θα το πάρει κανείς.

Ποιοι δεν πρέπει να τα παίρνουν

Τα φάρμακα είναι φάρμακα και όχι αφροδισιακά, άρα απευθύνονται σε αυτούς που έχουν κάποια μορφή ανικανότητας και όχι σε αυτούς που θέλουν επιδόσεις με σύζυγο, ερωμένη και γραμματέα.

Σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να τα παίρνουν οι νέοι κάτω των 18, αλλά και οι πολύ μεγάλοι, κυρίως αυτοί που δυσκολεύονται να ανέβουν δυο σκάλες επειδή τους κόβεται η αναπνοή. Θα πρέπει, επίσης, να τα αποφεύγουν όσοι παίρνουν πολλά φάρμακα, καθώς κάποια από αυτά μπορεί να αντενδείκνυνται για κοινή λήψη.

Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να τα παίρνουν όσοι ακολουθούν αγωγή με νιτρώδη για στεφανιαία νόσο, που υπάρχει πλήρης και απαγορευτική αντένδειξη.

Τι φοβούνται οι άνδρες που τα παίρνουν 

Επειδή στην αρχή της κυκλοφορίας τους υπήρξαν μερικά θανατηφόρα επεισόδια λόγω άγνοιας γιατρών και ασθενών σχετικά με τη χορήγησή τους, κυκλοφόρησε μια αρνητική φήμη για τα «χάπια του έρωτα». Αδικα βέβαια, καθώς όλες οι μελέτες σήμερα δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την καρδιά λόγω λήψης του φαρμάκου, αλλά λόγω σεξουαλικής υπερκόπωσης. Δηλαδή, αυτοί που πάθαιναν εμφράγματα ήταν αυτοί που θα τα πάθαιναν ακόμα και αν κουράζονταν από προσπάθεια και κόπωση αλλού είδους, π.χ. τρέξιμο.

Αρα οι άνδρες που θα τα πάρουν πρέπει να συμβουλευτούν έναν καρδιολόγο πριν τα ξεκινήσουν.

Ποια είναι τα λάθη στον τρόπο λήψης τους 

Οι άνδρες τα παίρνουν πάντα με μια αγωνία επίδοσης και ειδικά όταν πρόκειται για μια νέα σύντροφο που θέλουν να εντυπωσιάσουν. Αυτή είναι η παγίδα του άνδρα, αφού η αγωνία που προηγείται καταργεί την επιθυμία του. Και χωρίς επιθυμία, τα χάπια αυτά δεν λειτουργούν.

Επίσης, οι άνδρες δεν θα πρέπει να ξεχνούν να πίνουν δύο ποτήρια νερό μαζί με τα χάπια, ώστε να αυξηθεί ο όγκος του αίματος και να διαχυθούν καλύτερα. Επιπλέον, λέμε όχι στον χυμό γκρέιπφρουτ και στο αλκοόλ όταν πρόκειται να πάρουμε κάποιο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία.

Και προσοχή, αν παίρνουμε φάρμακα για στηθάγχη, ρωτάμε τον γιατρό!

Ποιες είναι οι μικρές παρενέργειες που είναι ακίνδυνες, πλην ενοχλητικές 

  • Πολύ έντονη στύση, μεγάλης διάρκειας: Στους περισσότερους άνδρες αυτό αρέσει, αλλά και στους συντρόφους των ανδρών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού! Ενοχλητική στύση, αλλά κάνεις δεν λέει όχι τελικά.
  • Πονοκέφαλος: Σχετικά πολύ συχνός, που δεν μοιάζει με τον πονοκέφαλο που προσποιούνται οι γυναίκες όταν θέλουν να αποφύγουν τον εραστή τους. Είναι ενοχλητικός και μπορεί να περάσει με λίγο παραπάνω νερό και ασπιρίνη.
  • Ζάλη: Ενα είδος ζάλης, θολούρας, που είναι σχετικά καλά ανεκτή, όπως όταν πίνετε καλά ποτά και όχι μπόμπες.
  • Γαλάζια όραση: Είναι ανεκτή και ακίνδυνη παρενέργεια, από τις πλέον σπάνιες.
  • Ερυθρότητα στο πρόσωπο: Θα σας προδώσει, γιατί η γυναίκα θα ανησυχήσει μήπως πάθατε εγκεφαλικό. Οπότε η δήθεν αυθόρμητη στύση που θα υποδυθείτε, πάει περίπατο.
  • Πιθανή τάση για έμετο. Οχι και τόσο συχνή παρενέργεια.
  • Κλειστή μύτη. Θυμίζει το μπούκωμα από τα κρυολογήματα του χειμώνα, ελάχιστα ενοχλητική.

Ανησυχητικές παρενέργειες: Καλέστε τα επείγοντα 

  • Πόνος στο στήθος
  • Ζαλάδα
  • Τάση για λιποθυμία
  • Απώλεια όρασης
  • Δυσκολία αναπνοής, πρήξιμο στα χείλη και στα βλέφαρα, όπως σε αλλεργική αντίδραση σε τροφές (αναφυλαξία)
  • Ανεξέλεγκτοι σπασμοί.