Latest News

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι: Ρώσος πρώην παίκτης ριάλιτι συνελήφθη για σαμποτάζ

 

Ένας Ρώσος σεφ που ζει στη Γαλλία εδώ και 14 χρόνια συνελήφθη, ως ύποπτος για συνωμοσία με ξένη δύναμη με σκοπό τη διοργάνωση «μεγάλης κλίμακας» ενεργειών «αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων... στο Παρίσι

Ο 40χρονος συνελήφθη κατά την έφοδο στο διαμέρισμά του, στο κέντρο του Παρισιού την Κυριακή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε ένα έγγραφο που συνδέεται με μια επίλεκτη ρωσική μονάδα ειδικών δυνάμεων που λειτουργεί υπό τη διοίκηση της FSB, κληρονόμου της KGB. 

Έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί «ανταλλαγής πληροφοριών με ξένη δύναμη με σκοπό την πρόκληση εχθροπραξιών στη Γαλλία», ένα έγκλημα που τιμωρείται με 30 χρόνια φυλάκισης. Η συνωμοσία δεν θεωρείται ότι είχε σχέση με την τρομοκρατία. 

Ο άνδρας, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, παραπέμφθηκε σε δίκη την ίδια ημέρα και προφυλακίστηκε. 

Η φιλόδοξη τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 θα πραγματοποιηθεί στις όχθες του Σηκουάνα το βράδυ της Παρασκευής και εδώ και καιρό υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει στις εκδηλώσεις.  


Οι εισαγγελείς στο Παρίσι δήλωσαν ότι η έρευνα στο διαμέρισμα του Ρώσου υπηκόου πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ενημερώσεις που δόθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι πράκτορες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας προετοίμαζε ένα «σχέδιο μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «σοβαρές» συνέπειες κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.   

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ακούσει ένα τηλεφώνημα πριν από δύο μήνες μεταξύ του ατόμου και ενός μέλους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στο οποίο ο ύποπτος είχε δηλώσει ότι «οι Γάλλοι θα κάνουν μια τελετή έναρξης όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».  

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της φερόμενης συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποιος είναι ο 40χρονος που συνελήφθη στο Παρίσι

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο συλληφθείς είχε εκπαιδευτεί ως σεφ στο Παρίσι καi είχε συμμετάσχει σε ρωσικά ριάλιτι και εκπομπές μαγειρικής. Στο βιογραφικό του σημείωμα είχε περιγράψει τον εαυτό του ως «ιδιωτικό σεφ».  

Έφτασε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2010 και πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στο Κουρσεβέλ, ένα χιονοδρομικό κέντρο δημοφιλές στη ρωσική ελίτ, όπου εργάστηκε σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, πριν φύγει για το Παρίσι το 2012. 

Σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρονολογούνται από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ύποπτος είχε πει στη σπιτονοικοκυρά του, η οποία κατονομάζεται από την εφημερίδα ως Viviane, ότι θα επέστρεφε στη Μόσχα για να εργαστεί ως αξιωματούχος στη ρωσική κυβέρνηση. 

Οι μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί μήνες. Εντόπισαν το υποτιθέμενο τηλεφώνημά του προς τον σύνδεσμό του τον Μάιο, την ώρα που επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη στο σπίτι του στο Παρίσι. 

Ο 40χρονος προφυλακιστέος, έχασε την πτήση του λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και επέστρεψε στο Παρίσι μέσω Βουλγαρίας, οπότε και οι γαλλικές αρχές άκουσαν την επίμαχη συζήτηση για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Στις 6 το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί της επίλεκτης «ταξιαρχίας έρευνας και επέμβασης (BRI)», που κλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του υπόπτου στην οδό Saint-Denis. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομία βρήκε «έγγραφα διπλωματικού ενδιαφέροντος» ανάμεσα στα υπάρχοντά του. 

Οι φόβοι υπονόμευσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Τον περασμένο μήνα η Microsoft δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθούσε να υπονομεύσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων που αντιγράφουν αυθεντικά γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να τροφοδοτήσει την ανησυχία για τη βία και την τρομοκρατία.  

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρχές είχαν ελέγξει πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.  

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός δεν χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις ή για να επικρίνουν και μερικές φορές ακόμη και να λένε ψέματα για τη Γαλλία και τους Γάλλους», δήλωσε ο Darmanin.