Latest News

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Το μέλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν θα επιβεβαιώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια ψηφοφορία που θα οδηγήσει είτε σε μια δεύτερη θητεία για την πρώτη γυναίκα ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια... θερινή κρίση.   

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκλέχθηκε από τους ηγέτες της Ένωσης τον περασμένο μήνα για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη και την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτών, δηλαδή την απλή πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος, πιο δεξιού κοινοβουλίου.   

Στα χαρτιά, η φον ντερ Λάιεν έχει τις 361 ψήφους, καθώς οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν επίσημα το 2019 - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι ανανεωτικοί κεντρώοι - έχουν 401 ευρωβουλευτές.   

Οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ωστόσο δεν είναι πλήρως πειθαρχημένες και οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου το 10-15% των ευρωβουλευτών θα παρεκκλίνουν από τη γραμμή του κόμματος υπό την κάλυψη της μυστικής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον Guardian, δεν μπορεί καν να υπολογίζει στην ομόφωνη υποστήριξη της δικής της ομάδας του ΕΛΚ. 


Η ομάδα Renew θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη φον ντερ Λάιεν. Τέσσερα μέλη του ιρλανδικού Fianna Fáil έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν, υποστηρίζοντας ότι έχει στηρίξει υπερβολικά το Ισραήλ στον πόλεμό κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο Billy Kelleher, αντιπρόεδρος της Renew, δήλωσε ότι υπό την εποπτεία της, η ΕΕ είχε πάψει να θεωρείται «ειλικρινής διαμεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Μετά τον διορισμό της, η φον ντερ Λάιεν έχει περάσει ώρες σε αίθουσες συνεδριάσεων με διάφορες πολιτικές ομάδες, ακούγοντας τις επιθυμίες τους και απευθύνοντας εκκλήσεις για την ψήφο τους.  Οι συνομιλίες εντός των ομάδων συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Τώρα, αναμένεται να εκθέσει το πρόγραμμά της για την επόμενη πενταετία σε ομιλία της στο Στρασβούργο που ξεκινάει στις 9 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. 

Το πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το πρόγραμμα αυτό είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών - ιδίως από τη δική της ομάδα του ΕΛΚ- ότι η οικονομική δύναμη της Ευρώπης μειώνεται έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Αναμένεται επίσης να υποσχεθεί τη συνέχιση της πράσινης πολιτικής και να παρουσιάσει ιδέες για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Άλλα θέματα που ενδέχεται να εστιάσει, είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και η απειλή από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ύποπτου ρόλου της Μόσχας στη χρήση της απειλής της μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. 

Η Φον ντερ Λάιεν είναι πιθανόν να αμβλύνει την ένταση της πολιτικής της αναφορικά με την προστασία των υποβαθμισμένων δασών και θαλασσών της Ευρώπης. Στο παρελθόν, απέσυρε σχέδια για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και μειώθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει για τη ρύπανση, εξαιτίας των διαμαρτυριών των μεγαλοαγροτών. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει εκκλήσεις από τη δεξιά για μια πιο ήπια περιβαλλοντική νομοθεσία. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα καταφέρει να πάρει τις ψήφους των Πρασίνων  

Οι Πράσινοι, πιθανοί ψηφοφόροι της, με 53 ευρωβουλευτές, τείνουν να είναι πιο πειθαρχημένοι από άλλες ομάδες, αλλά επέμειναν ότι δεν θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν μέχρι να εμφανιστεί η φον ντερ Λάιεν στο βήμα του Στρασβούργου την Πέμπτη το πρωί. 

«Είχαμε καλές συζητήσεις με την πρόεδρο», δήλωσε ο Bas Eickhout, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων. «Με βάση τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές [το πρόγραμμά της] και την ομιλία της θα αποφασίσουμε». 

Οι Πράσινοι ψήφισαν κατά της φον ντερ Λάιεν το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι πέρασε με μόλις εννέα ψήφους διαφορά. 

Εάν η φον ντερ Λάιεν χάσει, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προθεσμία ενός μήνα για να προτείνουν έναν εναλλακτικό υποψήφιο. Εκτός από τη δημιουργία κενού ηγεσίας, μια απόρριψη θα προκαλούσε τεράστια αβεβαιότητα, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Ευρώπη παλεύει με το πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Την Τρίτη οι Πράσινοι υποστήριξαν την Ρομπέρτα Μέτσολα, την κεντροδεξιά ευρωβουλευτή από τη Μάλτα, για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που δείχνει ότι το κόμμα κλίνει προς τη φον ντερ Λάιεν. 

Θα βοηθήσει η μυστική ψηφοφορία την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Ορισμένες πηγές της ΕΕ υποστήριξαν ότι η μυστική ψηφοφορία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επιτρέποντας στους ευρωβουλευτές να την επικρίνουν δυνατά και να ψηφίσουν διακριτικά «ναι» για να αποφύγουν μια θεσμική κρίση. 

Ένας μπαλαντέρ, ωστόσο, είναι η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απείχε από τον επαναδιορισμό της φον ντερ Λάιεν, εξοργισμένη που αποκλείστηκε από μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις. Αλλά από τότε που η Μελόνι ήρθε στην εξουσία είχε μια γόνιμη σχέση με την επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει αποδεσμεύσει κονδύλια στο πλαίσιο ενός σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 194 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την κρίση του κορωνοϊού.    

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, δήλωσε στην ισπανική El Diaro ότι η ομάδα της δεν θα δώσει στη φον ντερ Λάιεν «λευκή επιταγή», αλλά και ότι δεν θα λάβει την απόφασή της με βάση άλλες ομάδες.