Latest News

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Σε «δίνη» πολιτικής αβεβαιότητας η Γαλλία μετά τις εκλογές - Πυρετώδεις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

 Οι Γάλλοι ψηφοφόροι με τη μαζική τους συμμετοχή σταμάτησαν την επέλαση της Aκροδεξιάς, όμως ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ένα δύσκολο «παζλ» που κρατά πλέον στα χέρια του ο πρόεδρος Μακρόν, αλλά εξαρτάται από τη στάση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, καθώς εντείνονται τα...

μετεκλογικά παζάρια.

Η γαλλική πολιτική τάξη ξεκίνησε σήμερα συνομιλίες για να σχηματιστεί νέα, εκ πρώτης όψεως απίθανη πλειοψηφία και να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός, την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν Εθνοσυνέλευση κομμένη στα τρία. Το Νέο Λαϊκο Μετώπο που ήρθε πρώτο στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, μπροστά από το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, αύξησε σήμερα την πίεση για να πάρει τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς η απουσία απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν έχει πάρει θέση κάνουν να πλανάται η αβεβαιότητα.

Η άκρα δεξιά, που αδημονούσε να στεφθεί νικήτρια, δεν θα είναι παρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, χάρη στο «front républicain», το δημοκρατικό μέτωπο, που σχηματίστηκε από την αριστερά, την κεντροαριστερά και το κέντρο μεταξύ των δυο γύρων για να της στερήσει την εξουσία, παρά την θεαματική ενίσχυσή της (143 έδρες).

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με νικήτρια εύθραυστη συμμαχία της αριστεράς-κεντροαριστεράς που θα κληθεί να ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις για την ενότητά της, και με την παράταξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακουφισμένη που κατατάχθηκε δεύτερη μεν, αλλά χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει μόνη, η Γαλλία ξυπνά σήμερα σε πολιτική ατμόσφαιρα τόσο άνευ προηγουμένου, όσο και γεμάτη αβεβαιότητες.

Το Νέο Λαϊκό Κόμμα (NPF), που συνασπίζει τη ριζοσπαστική αριστερά της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), τους σοσιαλιστές, καθώς και τους οικολόγους, εμφανίσθηκε βαθιά διχασμένη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο διέψευσε πανηγυρικά τα προγνωστικά κι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, θα καταλάβει 182 έδρες, μπροστά από τους μακρονιστές. Αν και βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία (289 έδρες), η συμμαχία της αριστεράς-κεντροαριστεράς γνωρίζει πως πλέον κανένας πολιτικός υπολογισμός δεν βγαίνει χωρίς αυτήν.

Ωστόσο το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, LFI, ) είναι ταυτόσημο με εντάσεις, κι ο χαρισματικός Ζαν-Λικ Μελανσόν απωθεί τους κεντρώους — κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο.Η βουλεύτρια του LFI Κλεμεντίν Οτέν κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του NFP να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου η ολομέλειά της να προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από ψηφοφορία, ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, που κατ’ αυτή δεν μπορεί να είναι «ούτε ο (σ.σ. σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, εξελέγη βουλευτής χθες) Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Εξέφρασε την ευχή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αποτελούμενο από πολλές και πολύ διαφορετικές συνιστώσες, να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο που θα προσφέρει «ισορροπία» ώστε να μπορέσει «να κυβερνήσει».

Σήμερα η βουλευτής της LFI Ματίλντ Πανό δήλωσε πως ο 72χρονος Μελανσόν «επ’ ουδενί δεν έχει αποκλειστεί», προοιωνιζόμενη δύσκολες διαβουλεύσεις. «Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ξανάμαθε στην αριστερά να κερδίζει, αυτός που ξανάδωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έκαναν το 22% στις προεδρικές εκλογές» του 2022, υπογράμμισε.

Ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν, που έχει πάρει διαζύγιο από το LFI, κάλεσε από την πλευρά του να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους»· η νύξη, όχι και πολύ συγκαλυμμένη, αφορούσε προφανώς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τρεις φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, στον οποίο επικριτές του προσάπτουν ότι αρέσκεται «στον κρότο και στην οργή».

Η Κριστέλ Κραπλέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BVA επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αβεβαιότητες» ως προς αυτό, ιδίως το αν και κατά πόσον θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο το LFI, το αν θα αναζητηθεί νέα ισορροπία με τους σοσιαλιστές, το ποιος θα κυβερνήσει — και «με ποιο πρόγραμμα».

«Πρέπει μέσα στην εβδομάδα να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια υποψηφιότητα» για τη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Εκτιμώντας πως δεν πρέπει να δώσουμε «την εντύπωση ότι δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε», ο Ολιβιέ Φορ διαβεβαίωσε πως η επιλογή του υποψηφίου για την πρωθυπουργία θα γίνει «αυτή την εβδομάδα», «είτε με συναίνεση» είτε με ψηφοφορία.

Η επικεφαλής των οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ εκτιμά στο RTL πως ο Εμανουέλ Μακρόν «αναμένεται να ζητήσει σήμερα» από την αριστερά να του δώσει ένα όνομα για την πρωθυπουργία.

Από την άλλη, η προεδρική παράταξη αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κάτι που δεν προέβλεπε κανένας μετά τον πρώτο γύρο (168 έδρες). Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δεν έχει μιλήσει ο ίδιος, έκανε γνωστό ότι περιμένει να μάθει τη «διάρθρωση» της νέας βουλής για να αποφασίσει ποιόν θα καλέσει για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είχε προαναγγείλει χθες το βράδυ ότι θα επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Γαλλίας, όπως το θέλει η γαλλική πολιτική παράδοση, και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του για όσο διάστημα χρειασθεί. Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό του να παραμείνει «προς το παρόν για την σταθερότητα της χώρας», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η απερχόμενη πλειοψηφία θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας, προειδοποίησε εξάλλου ο επικεφαλής της προεδρικής παράταξης, της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Συμπληρώνοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Όσο για τον RN, σημείωσε όσο ποτέ άνοδο της ισχύος του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, παρότι τερμάτισε τρίτο, πολύ μακριά από την σχετική πλειοψηφία που περίμενε, πόσο μάλλον από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν.

«Πάντα κάνουμε λάθη», είπε ο Μπαρντελά στους δημοσιογράφους μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Συσπείρωσης στο Παρίσι. «Έχω κάνει μερικά, έχουμε κάνει μερικά και αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης μου σε αυτό το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την Le Monde, ο Μπαρντελά τόνισε: «Το λέω ξεκάθαρα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, οι επιλογές που κάναμε δεν ήταν σωστές. Πάντα κάνουμε λάθη και εγώ έκανα κάποια».

Τέλος, αναφέρθηκε και σε ακραίους του κόμματος που κατηγορήθηκαν για ρατσιστικές δηλώσεις, τονίζοντας πως «ορισμένοι που έχουν δεν συνάδουν με το όραμά μου, με αυτά που υπερασπιζόμαστε, με την πολιτική γραμμή που υποστηρίζωδεν θα συνεχίσουν στο κόμμα».

Ο Μπαρντελά, ο οποίος προαλειφόταν ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας σε περίπτωση που το κόμμα του κέρδιζε την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, είπε ότι η Εθνική Συσπείρωση είχε επιλέξει υποψηφίους που «δεν ταίριαζαν με την πολιτική γραμμή που ακολουθούσα».

Την ίδια ώρα, μέσω ανάρτησης στο Χ, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους 10 εκατ. ψηφοφόρους της, τονίζοντας πως η νίκη «είναι αναπόφευκτη στο μέλλον».

Όπως τονίζει η Λεπέν στο X, η πρόοδος που σημείωσε το κόμμα της μέσα σε δύο χρόνια είναι «απίστευτη», ενώ τόνισε πως τα αποτελέσματα «μας καλούν να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι μπορούμε να βελτιώσουμε».

Το RN είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που πρακτικά είναι εγγυημένο πως θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση — με ισχύ ωστόσο πολύ πιο υπολογίσιμη απ’ ό,τι στο απερχόμενο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Για την ώρα πάντως, αναγκάζεται να χωνέψει πως η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την άκρα δεξιά στα πράγματα και το γυάλινο ταβάνι που περίμενε να σπάσει ο Εθνικός Συναγερμός είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι θεωρούσαν τόσο η ίδια, όσο και διάφοροι αναλυτές.