Latest News

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

«Δεν πάω πουθενά»: Ο Μπάιντεν λέει στους Δημοκρατικούς ότι θα παραμείνει στην κούρσα

 Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μέσω επιστολής στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου ότι θα παραμείνει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ψυχική του κατάσταση και τη βιωσιμότητα της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ παράλληλα αντεπιτέθηκε στις κομματικές «ελίτ» σε συνέντευξή του - ενόψει μιας κρίσιμης εβδομάδας... στο Καπιτώλιο.

«Θέλω να ξέρετε ότι παρά τις εικασίες στον Τύπο και αλλού, είμαι σταθερά αποφασισμένος να παραμείνω σε αυτή την κούρσα, να τρέξω αυτή την κούρσα μέχρι τέλους και να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ» έγραψε ο Μπάιντεν, και ζήτησε να μπει τέλος στο «εσωκομματικό δράμα» των Δημοκρατικών. 


«Το ερώτημα για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά είναι καλά διατυπωμένο εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Και ήρθε η ώρα να τελειώσει. Έχουμε μια δουλειά. Και αυτή είναι να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχουμε 42 ημέρες για το συνέδριο των Δημοκρατικών και 119 ημέρες για τις γενικές εκλογές. Οποιαδήποτε αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας ή έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το έργο που έχουμε μπροστά μας βοηθάει μόνο τον Τραμπ και μας βλάπτει. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε, να προχωρήσουμε μπροστά ως ενιαίο κόμμα και να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ» υπογράμμισε στην επιστολή του ο Τζο Μπάιντεν.

Είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις εντεινόμενες αντιδράσεις με τη Βουλή και τη Γερουσία να συνεδριάζουν ξανά για πρώτη φορά μετά το debate. Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Μπάιντεν, ηλικίας 81 ετών, να τερματίσει την προεκλογική εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκεται πλέον σε μόνιμη άμυνα, μετά το δύσκολο debate της 27ης Ιουνίου απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχε έκτοτε δεν κατάφεραν να βάλουν ένα τέλος στο ερώτημα των Δημοκρατικών εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να νικήσει ή να αντέξει άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις ήταν βέβαιο πως θα ενταθούν, όταν οι βουλευτές επέστρεψαν σήμερα στο Καπιτώλιο. Ορισμένα σημαίνοντα στελέχη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας χθες Κυριακή (7/7), όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, αν και άλλα είπαν πως συνεχίζουν να στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

«Δεν πάω πουθενά» διαμηνύει ο Τζο Μπάιντεν


Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στην εκπομπή «Morning Joe» του MSNBC, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής να κάνει περισσότερες «απρογραμμάτιστες» εμφανίσεις. «Δεν πάω πουθενά» είπε στην παρέμβασή του στο MSNBC, ενώ προέτρεψε οποιονδήποτε θέλει την παραίτησή του από την προεδρική κουρσα να τον «προκαλέσει» στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη δυσφορία του για αυτό που αποκάλεσε μια προσπάθεια της «ελίτ» να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα εναντίον του Τραμπ, τον οποίο νίκησε το 2020. Όταν η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής Morning Joe, Μίκα Μπρζεζίνσκι, παρουσίασε έναν κατάλογο μεγάλων οργανισμών ΜΜΕ και αναλυτών, που τον κάλεσαν να αποχωρήσει από την κούρσα, ο Μπάιντεν απέφυγε το ερώτημα. «Δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύουν αυτά τα γνωστά ονόματα», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν πηγαίνω πουθενά. Δεν πάω πουθενά. Δεν θα ήμουν υποψήφιος εάν δεν πίστευα απολύτως ότι είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2024», τόνισε.