Latest News

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα ελαιόλαδου που κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση

 


Ακατάλληλη κρίθηκε παρτίδα ελαιόλαδου και συγκεκριμένα πυρηνέλαιου της εταιρείας Μινέρβα, μετά από χημικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα ο ΕΦΕΤ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντων και να ζητήσει από τους καταναλωτές να μην... το καταναλώσουν.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σχετικά με το συγκεκριμένο ελαιόλαδο αναφέρει τα εξής:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση παρουσίας Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε ορισμένα είδη τροφίμων», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “ΜΙΝΕΡΒΑ ΝΙΚΗ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ”, ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ: 16.11.2024. Υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος εταιρεία, σύμφωνα με την ετικέτα επισήμανσής του, είναι η επιχείρηση «ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ  EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ».Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα ελαιαολάδου που κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση

Το προϊόν εξετάστηκε από το Β' Τμήμα της Α' Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και  xαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ- ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι βρέθηκε να περιέχει άθροισμα των 4 Πολυκυκλικών Υδρογονανθράκων
(Βενζο[a]ανθρακένιο + (Βενζο[a]πυρένιο + Βενζο[b]φλουορανθέιο + Χρυσένιο) 27,92μg/kg αντί για 10μg/kg που είναι τα ανώτατα όρια για τα έλαια και τα λίπη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.