Latest News

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Ναυάγιο μεταναστών στον Ατλαντικό - 89 σορούς ανέσυραν οι αρχές

 


Η ακτοφυλακή στη Μαυριτανία ανέσυρε 89 σορούς μεταναστών μετά από ναυάγιο σκάφους που ανατράπηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό την... περασμένη Δευτέρα.

Εννέα άνθρωποι - ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο κορίτσι - διασώθηκαν, αλλά δεκάδες άλλοι αγνοούνται.

Οι επιζώντες λένε ότι το σκάφος - ένα αλιευτικό - απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή των συνόρων Σενεγάλης-Γκάμπιας με 170 επιβαίνοντες. Ανατράπηκε στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Μαυριτανίας.

Η Μαυριτανία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Δυτική Αφρική, με χιλιάδες σκάφη να αναχωρούν από τη χώρα πέρυσι. Ο πιο συνηθισμένος προορισμός στην επικίνδυνη διαδρομή είναι τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση λέει ότι σχεδόν 40.000 άνθρωποι έφτασαν εκεί πέρυσι - διπλάσιος αριθμός από τον προηγούμενο χρόνο. Απελπισμένοι για να φτάσουν στην Ευρώπη, οι μετανάστες ταξιδεύουν συχνά με υπερφορτωμένες βάρκες. Περισσότεροι από 5.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ισπανία δια θαλάσσης τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, εκτιμά η φιλανθρωπική οργάνωση Ca-minando Fronteras.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ χορήγησε στη Μαυριτανία 210 εκατομμύρια ευρώ (£177 εκατομμύρια, 225 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια - σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία θα επενδυθούν για την καταπολέμηση της μετανάστευσης χωρίς έγγραφα προς την Ευρώπη.