Latest News

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Κύκλωμα εκβιαστών: 700.000 ευρώ ετησίως αποκόμιζε η σπείρα – Ο ρόλος της 43χρονης, η «Νάνσυ» και οι σοκαριστικοί διάλογοι

 


Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ενώ ο κύκλος των... εμπλεκομένων διευρύνεται.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανάμεσά τους και αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του που φέρονται να έχουν συμμετοχή στη σπείρα. Σε αργία από την Περιφέρεια Αττικής τέθηκαν από τον Ν. Χαρδαλιά και 12 υπάλληλοι, Επόπτες Δημόσιας Υγείας, για ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών.

Η αστυνομία ξεσκέπασε την πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα. Από τους 23, συνελήφθησαν 14 που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζαν ξεπερνάει τις 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όταν οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.

Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.

Μάλιστα, οι εκβιαστές δεν έπαιρναν ποτέ τα χρήματα στα χέρια τους. Οι επιχειρηματίες τα έβαζαν σε μια χάρτινη σακούλα στο πάτωμα.

«Έχω δώσει 120.000 ευρώ» λέει επιχειρηματίας

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» είχε γράψει στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ, η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους το ’17 ή το ’16. Ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί, από εκεί και πέρα είναι αναγκαίο κακό».

Για τα ποσά που ζητούσαν τα μέλη του κυκλώματος από τους επιχειρηματίες, φανέρωσε πως «για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού, για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει, 10.000 – 15.000 ευρώ. Έχω δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα πάνω από 120.000 ευρώ».

«Δεν παίζει το σενάριο να μην μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου, η οποία της φάνηκαν πολλά τα 2.500 και τελικά πλήρωσε 5.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Σοκαριστικοί διάλογοι

Την ίδια στιγμή, στο φως φέρνει το OPEN διαλόγους της εγκληματικής οργάνωσης με ενοχλημένο ιδιοκτήτη καταστήματος που αν και πλήρωνε στο κύκλωμα οι έλεγχοι συνεχίζονταν και μόλις είχε ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα.

«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ότι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα», ανέφερε στο χαρακτηριστικό μήνυμα που τους έστειλε.

Σε άλλο διάλογο, η υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα.

  • Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
  • Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισε μου.
  • Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.
  • Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
  • Κατηγορούμενη: 22.
  • Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
  • Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει δεν κάνω λάθος. Τα γραφα την ώρα που μου τα λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
  • Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο.
  • Κατηγορούμενη: Οχι όχι
  • Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
  • Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.
  • Καταστηματάρχης: Εντάξει εντάξει. Ωραία θα στα αφήσω
  • Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.